Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; Rozemarijn

kruidengeneeskunde voor paarden

Een veelzijdig en lekker geurend kruid wat ik ook regelmatig inzet bij paarden om de gezondheid te ondersteunen is rozemarijn. Rozemarijn is een kruid met een positief effect op de bloedsomloop. Ik geef rozemarijn in het najaar / winter wanneer de paarden weer langer op stal staan, minder kunnen bewegen en daardoor dikke (stal)benen kunnen krijgen.

Rozemarijn is goed voor de bloedsomloop, dus ook te gebruiken voor paarden die last hebben van bloedarmoede of hartritmestoornissen maar rozemarijn is ook goed om het bloed te reinigen. Door de bloedreinigende werking is het een ideaal kruid om te geven bij ziekte, door de desinfecterende werking kan rozemarijn virussen en bacterieen preventief aanpakken. Bij een ziek paard natuurlijk altijd even overleggen met je dierenarts.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een anti-bacteriele en schimmeldodende werking waardoor het ook perfect is als ondersteuning wanneer je paard een schimmelinfectie heeft zodat je je paard van binnen en van buiten kunt behandelen tegen de schimmelinfectie waardoor het effect van de behandeling versterkt word.

neus paard

Rozemarijn stimuleert de levenskracht, het pept je op en zorgt dat je weer wat vrolijker bent en beter in je vel zit. Voor vermoeide paarden, paarden die ziek zijn geweest en paarden die niet lekker in hun vel zitten, geeft rozemarijn wat meer energie en kracht.

Rozemarijn werkt stimulerend op de nieren, gal, pancreas en lever.

Rozemarijn bevat veel etherische olie, sapominen, looistoffen en mineralen (als calciumt, bitterstoffen, vitamine B en organische zuren).

Dosering; verse rozemarijn 1 hand en gedroogde rozemarijn 15 gr per dag. NIET BIJ DRACHTIGE MERRIES!!!

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je er mee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je er voor kiezen om er mee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Zie ook mijn blog Aromatherapie paard; rozemarijn

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.