Esdoorn giftig voor paarden

Het wordt weer herfst en dat betekent dat de meeste bomen en struiken hun bladeren gaan het verliezen om zo de winter door te komen. Een van die bomen is de esdoorn.

Voor de esdoorn haar bladeren laat vallen, laat de esdoorn eerst haar zaden vallen. Als kind speelde je waarschijnlijk net als mij met deze zaden die helikopters of heksenneusjes genoemd worden. Als je deze zaden bij je paarden in de buurt vind, weet je dus dat er een esdoorn in de buurt moet zijn.

Door de vorm kunnen de zaden zich redelijk ver verspreiden en daar waar het zaad op de grond terucht komt zal het proberen te ontkiemen om zo uit te groeien tot een nieuwe esdoorn boom. Dus haal de zaden altijd weg om te voorkomen dat er een nieuwe boom in de buurt van je paarden ontstaat.

De zaden en bladeren van de Esdoorn bevatten onder andere hypoglycine A dat atypische myopathie (verlamming) bij paarden kan veroorzaken. Atypische myopathie is een meestal dodelijke spierziekte.

Dit houdt in dat het paard in zeer korte tijd moeilijk tot niet meer kan bewegen doordat de stofwisseling in de skeletspieren aangetast wordt. De symptomen van de ziekte verergeren snel en de ziekte kan binnen 24 uur zorgen voor een flinke spierafbraak en dus dodelijk zijn. 

Dat leuke grappige zaadje uit onze jeugd kan dus fatale gevolgen hebben voor ons paard. Zorg er daarom altijd goed voor dat je paard niets van de Esdoorn, geen zaden of bladeren, binnen kan krijgen!

Een ezelsbruggetje voor mezelf is een esdoorn helikopter zaadjes heeft en dat het blad van de esdoorn op de Canadese vlag staat.

Wij hadden het geluk dat toen we hier pas met onze paarden woonden, de buren hun tuin gingen verbouwen. Mijn man heeft met plezier de buurman geholpen om de esdoorns om te zagen. De buurman blij met de hulp en wij blij dat de kans op besmetting verlaagd is.

3 thoughts on “Esdoorn giftig voor paarden

    1. Uit onderzoek is gebleken dat de zaden, bladeren en kiemen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) en vederesdoorn (Acer negundo) de gifstof hypoglycine A bevatten. Hopelijk heb ik zo een antwoord op uw vraag kunnen geven. groetjes van Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *