kruiden voor paarden

Wat is Atypische Myopathie

In een eerder blog schreef ik al dat de esdoorn giftig is voor paarden, dat paarden daar atypische myopathie van kunnen krijgen en dat atypische myopathie helaas vaak een dodelijke afloop kent. Maar wat is atypische myopathie, naast een nachtmerrie voor iedere paardeneigenaar, nu precies?

kruiden voor paarden

Gek genoeg zijn paarden met atypische myopathie vaak jonge gezonde paarden die veel buiten op de wei staan. Omdat de vergiftiging door de esdoorn bladeren en zaden snel optreed komen de symptomen ook snel.

Atypische myopathie werd vroeger ook wel atypische myoglobinurie genoemd omdat het te herkennen is aan donker gekleurde urine. Atypische Myopathie heeft een kort en snel verloop van spierpijn en/of op koliek lijkende klachten.

Opvallend is verder dat de paarden in het begin verder geen zieke indruk maken en een normale eetlust hebben.

Als de atypische myopathie vordert kan er plotseling spierzwakte of spierstijfheid optreden. Het paard wil dan niet meer bewegen, blijft verkrampt staan en gaat plat liggen. Binnen korte tijd raken alle spieren van het paard aangetast waardoor het paard verlamd raakt. Paarden raken benauwd en gaan snel ademen. Vaak zijn de slijmvliezen verdikt waardoor ze moeilijk kunnen ademhalen.

Helaas ligt het aantal sterfgevallen hoog (meer dan 75%) en vaak binnen 72 uur of binnen 3 dagen na het begin van de symptomen. Er bestaat op dit moment helaas nog niet echt een behandeling tegen atypische myopathie. De weinige paarden die atypische myopathie overleven kunnen gelukkig wel volledig herstellen, hoewel sommige paarden er hartritme stoornissen aan overhouden.

Als je vermoed dat je paard bladeren of zaden van de Esdoorn heeft gegeten wees dan alert, bel de dierenarts en haal de paarden zo snel mogelijk van de weide weg.

Het is dus verstandig om de weide waar je paarden staan regelmatig te controleren en te zorgen dat je weet welke bomen in de omgeving staan. Controleer de weide op bladeren, zaden, eikels, paddestoel enz.. En mocht er een Esdoorn in de buurt van je stal of weide staan, wees resoluut en hak hem (net als wij gedaan hebben) zo snel mogelijk om! En zorg er voor dat de paarden voldoende hooi bijgevoerd krijgen wanneer de wei wat schraler word, dat voorkomt dat ze bladeren, zaden of eikels (die ook giftig zijn) eten.

Lees ook mijn blog Esdoorn giftig voor paarden

1 thought on “Wat is Atypische Myopathie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *