gezondheid

Blessures door stress

Herstelt je paard langzaam na een training of is je paard gevoelig voor blessures of koliek? Grote kans dat stress hiervan mede oorzaak is.

Er zijn best veel paarden met lichamelijke klachten, klachten die lastig te behandelen zijn of zonder duidelijke reden opnieuw terug komen.

Veel van deze (lichamelijke) klachten bij het paard worden veroorzaakt door stress. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je de stress van het paard gericht aanpakt met onder andere grondwerk, dat vaak dan ook de lichamelijke klachten bij het paard verminderen dan wel helemaal verdwijnen. Met grondwerk van bijvoorbeeld Tristan Tucker leer je het paard hoe hij meer rust en zelfvertrouwen krijgt.

Stress kan zich op verschillende manieren uiten in lichamelijke klachten. De meest bekende klachten zijn stijve spieren en of langzaam herstel na een training, maar wist je dat je door stress ook gevoeliger bent voor blessures en huidaandoeningen?

Wanneer een mens of een paard zich in een stressvolle situatie bevind, maakt het lichaam zich om te reageren. Het lichaam maakt adrenaline en cortisol aan en deze hormonen activeren andere processen in het lichaam. De hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt, de spijsvertering wordt trager en spieren spannen zich aan. Als het “gevaar” geweken is, gaat je hartslag weer omlaag, ontspannen je spieren zich weer en wordt je spijsvertering weer actief. Als een stressvolle situatie blijft bestaan, ga je niet terug naar de ruststand en krijgt het lichaam dus geen tijd om te herstellen.

Hierdoor worden afvalstoffen in de spieren niet goed afgevoerd en hopen deze afvalstoffen zich op in de spieren. Er ontstaan dan zogenaamd triggerpoints in de spieren, die pijn en stijfheid veroorzaken. Hoe langer een situatie van stress aanhoudt, hoe meer spieren zullen reageren.

Een sportmasseur of fysiotherapeut voor paarden kan deze triggerpoints behandelen maar als de stress niet wordt aangepakt, komen de pijnlijke triggerpoints net zo snel weer terug. Het is dus maar een kortdurende oplossing. Beter is het om naast het behandelen van de spieren ook de stress van het paard aan te pakken.

De triggerpoints zijn vaak veroorzakers van blessures. Bij een paard in training, verwacht je normaal gesproken dat hij meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt, maar bij gespannen paarden met veel stress gaat kracht en uithoudingsvermogen juist achteruit omdat de lichaamsfuncties niet optimaal zijn om te presteren waardoor de kans op blessures groter is.

Dit komt omdat het lichaam na inspanning, niet voldoende rust krijgt. Ook al krijgt het paard voldoende rust, het lichaam blijft door de stress in actiestand staan. De spieren kunnen zo overbelast raken en door de verzuring minder kracht leveren. Net als bij te veel en te intensief trainen, kan het paard op deze manier, door de stress sneller spier- en peesblessures oplopen.

Dus merk je bij het trainen van je paard dat de conditie en kracht niet verbetert? Of heeft je paard regelmatig blessures of spierklachten? Onderzoek dan eens of het paard veel onrust of stress ervaart en wat je eraan kunt doen om dat te verminderen. Je zal merken dat een ontspannen paard zonder stress, fysiek sneller fitter en sterker wordt.

Onze Fred had door de verhuizing van zijn vorige eigenaar naar ons heel veel stress. Hij was het vertrouwen in de mensen helemaal kwijt. Op de momenten dat hij in de stress en paniek schoot, sloot hij zich geestelijk helemaal af en konden we geen contact meer met hem krijgen waardoor we onder het zadel of aan de hand geen controle meer over hem hadden. Bij ons heeft de online training van Tristan Tucker wonderen gedaan. Dankzij Tristan Tucker heeft Fredje zich weer leren ontspannen. Meer hierover in een later blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *