Te weinig energie

Ik schreef al eerder dat een paard met stress gevoeliger is voor blessures of minder goed herstelt van een blessure. Dit blog gaat over te weinig energie, want om optimaal te presteren heeft je lichaam energie nodig. Hoe ontstaat een tekort aan energie en hoe breng je je energie weer omhoog?

Een tekort aan energie kan verschillende oorzaken hebben, denk aan stress, verkeerde voeding, verkeerde levensstijl of onvoldoende bewegen. Je hebt energie nodig om het lichaam te voorzien van voedingstoffen, om afvalstoffen af te voeren maar ook om te bewegen of om je lichaam te laten herstellen bij bv blessures.

Zoals je weet bestaan we allemaal uit cellen, een mens of een paard is eigenlijk een samenklontering van allemaal lichaamscellen. In die cellen bevinden zich de mitochondriën, mitochondriën zijn de energiefabriekjes van ons lichaam. Het is dus heel belangrijk dat de mitochondriën goed hun werk kunnen doen. De mitochondriën maken uit onze voeding ATP. ATP’s zijn pakketjes energie, ATP’s geeft ons lichaam de energie om te functioneren maar ook om te bewegen, te genezen en spieren en uithoudingsvermogen op te bouwen tijdens het trainen.

Om ons fit en energiek te voelen en om sportprestaties neer te kunnen zetten is het dus belangrijk om veel ATP-tjes te hebben. Gezonde voeding is daarbij heel belangrijk. Een paard haalt namelijk veel meer energie uit hooi en het juiste krachtvoer (3 ATP) dan uit een suikerklontje (1 ATP). Als een mens een Mars eet, piekt de suikerspiegel maar die energie die het oplevert is maar van korte duur. We kunnen geen marathon lopen op een Mars, om een marathon te lopen zijn bouw- en voedingsstoffen nodig. En dat zelfde geldt dus ook voor onze paarden.

krachtvoer met probiotica

Zorg dus dat je paard onbeperkt ruwvoer heeft en een goede kwaliteit krachtvoer met voldoende bouw- en voedingsstoffen waar de mitochondriën ATP’s van kunnen maken. Dus genoeg energie om zich langere tijd goed te voelen en genoeg energie om te kunnen werken. Maar ook voldoende beweging en rust zorgt voor een optimaal energieniveau.

Ik ben zelf op dit moment aan het revalideren van een langdurige spier- en peesblessure in mijn bovenbeen. Door de blessure heb ik lange tijd niet normaal kunnen bewegen. Als je je spieren lange tijd bijna niet gebruikt dan nemen ze sterk af in volume en spierkracht. Als je je been 1 week niet zou gebruiken, neemt het volume en de spierkracht met 10% af, kun je nagaan hoe dat is als je paard langere tijd boxrust krijgt of sowieso veel op stal staat. Die achteruitgang heeft vaak weer een langere periode nodig om weer ingehaald te worden. Daarom is het belangrijk om bij verminderde energie en blessures toch te blijven bewegen.

Mijn blessure duurt al een paar jaar. Door een paar jaar weinig bewegen zijn mijn spieren atrofisch (sterke achteruitgang in spieromvang en spierkracht) geworden. Door het minder bewegen gaat je lichaam minder spieren aanmaken want wat het lichaam niet gebruikt maakt het verder niet aan. Nu ben ik in het revalidatieproces weer actief aan het bewegen maar omdat er niet meer genoeg energie in mijn beenspieren zit omdat de functie van de mitochondriën in mijn been ook achteruit gegaan is, heb ik veel spierpijn. Mijn spieren hebben dus niet genoeg ATP, daarom slik in nu bewust supplementen om mijn mitochondriën te activeren en meer ATP aan te laten maken zodat ik sneller spieren opbouw en meer kracht krijg.

Dit zelfde verhaal geldt dus ook voor paarden die door een peesblessure, koliekoperatie, enz. langere tijd op rust staan of minder bewegen. De omvang en kracht van de spieren gaat dan sterk achteruit en herstel duurt dan best lang. Het kan dan nodig zijn om extra supplementen te gebruiken om de mitochondriën weer actief aan het werk te zetten zodat het lichaam weer extra ATP’s gaat aanmaken.

In een ander blog zal ik schrijven over welke supplementen ik gebruik en die je ook voor je paard kunt gebruiken om te zorgen dat er meer energie in de spieren en organen komen waardoor het lichaam sneller en beter herstelt van een blessure.

Lees ook mijn blog supplementen en vitaminen bij te weinig energie….

1 thought on “Te weinig energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *