Supplementen en vitaminen bij te weinig energie

Zoals ik in mijn vorige blog schreef kan het zijn dat een paard te weinig energie heeft waardoor het niet goed herstelt van een blessure of niet genoeg energie heeft voor de training of spieropbouw. Te weinig energie kan verschillende oorzaken hebben maar wanneer we het over energie hebben, hebben we het altijd over de mitochondriën.

Mitochondriën zorgen voor de energieproductie in vrijwel alle lichaamscellen. Wanneer de functie van mitochondriën om wat voor reden dan ook verstoord is, kunnen lichaamscellen en lichaamsfuncties niet langer optimaal functioneren.

Bij mensen en paarden verminderd naar mate we ouder worden het aantal goed functionerende mitochondriën, dus verminderd de hoeveelheid beschikbare energie. Als we jong zijn hebben we veel goed functionerende mitochondriën en veel energie en naar mate we ouder worden krijgen we steeds minder goed functionerende mitochondriën en dus minder energie. Verouderen is dan ook deels een mitochondriale aandoening.

Maar ook te weinig bewegen door ziekte of een blessure zorgt voor minder goed functionerende mitochondriën en dus te weinig energie. Zoals ik al in mijn vorige blog schreef; wat je niet gebruikt maakt het lichaam niet meer aan. Als je je been of arm 1 week in het gips stopt en dus niet gebruikt, is na die week de spierkracht en spieromvang al met 10% afgenomen. Dus kun je nagaan wat er gebeurt bij een langdurige of chronische blessure. En besef dan ook dat het ook even duurt voor de spierkracht en spieromvang weer is opgebouwd en je weer op je oude niveau kunt trainen.

Mitochondriale disfunctie speelt bij vrijwel alle chronische aandoeningen een rol, dit komt omdat de energievoorziening in de cellen essentieel is voor alle levensprocessen. Wanneer de energievoorziening verstoord is, is dat in heel het lichaam terug te vinden

Gelukkig kun je met goede voeding, voldoende rust en beweging het lichaam en de mitochondriën weer terug in balans brengen. Soms is het prettig of nodig om het lichaam hier tijdelijk bij te ondersteunen met supplementen.

Marnix en Harrie

In mijn vorige blog schreef ik over mijn eigen langdurige blessure en dat ik tijdens mijn revalidatie supplementen heb gebruikt om de mitochondriën te ondersteunen zodat ik minder spierpijn heb en sneller herstel tijdens het revalidatieproces. Deze supplementen gebruik je tijdelijk tot de tekorten in het lichaam weer zijn aangevuld en het lichaam weer in balans is. Ik heb de supplementen 2 maanden gebruikt. Het is normaal dat je na 2 maanden kijkt hoe het gaat zonder supplementen en dat je dan beslist of je nog een periode van 2 maanden supplementen geeft of dat het goed is.

Je kunt het een beetje vergelijken met een glas water wat half vol is. Je gooit er elke dag een slokje bij en na verloop van tijd is het glas vol, als je dan water blijft toevoegen stroomt het glas over en komt er dus niets in het glas terecht. Dat is met supplementen net zo, als het tekort in het lichaam is aangevuld, kun je supplementen blijven gebruiken, deze zullen dan niet meer door het lichaam worden opgenomen en het teveel verlaat het lichaam via de urine. Beetje zonde van de dure supplementen toch?

Ik heb zelf tijdens mijn revalidatie de combinatie Q10/Ubiquinol, magnesium, PQQ en Vitamine B geslikt. Binnen korte tijd kreeg ik duidelijk meer energie en herstelde ik sneller en beter tijdens het revalideren en trainen. Deze website gaat natuurlijk over paarden maar onze paarden kunnen ons niet zelf vertellen of iets helpt of niet, maar ik kan dat wel, dat is de reden dat ik af en toe de link leg naar mijn eigen blessure. Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk, hieronder noem ik de supplementen die je kunt gebruiken om de mitochondriën te ondersteunen.

Q10, Ubiquinol
Ubiquinol is een antioxidant die het lichaam zelf aanmaakt. Co-enzym Q10 is in elke lichaamscel onmisbaar voor de productie van energie (ATP). Met name weefsels en organen met veel mitochondriën in de cellen en een hoge energieproductie zoals hart, hersenen, spieren, alvleesklier, nieren en lever hebben veel co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren. Suppletie met ubiquinol is wenselijk als de lichaamseigen aanmaak ontoereikend is, zoals bij het ouder worden, door ziekte of blessure. Bij paarden met een lage waarde Q10, verminderd de vermoeidheid bij suppletie.

PQQ
PQQ speelt een belangrijke rol binnen celcommunicatie. Een tekort aan PQQ kan leiden tot groeivertraging, verminderde immuunfunctie en voortplantingsproblemen. Intensief bewegen is een belangrijke strategie om de groei, proliferatie en genese van mitochondriën te bevorderen. Maar ook PQQ kan daaraan bijdragen.

Magnesium
Magnesium speelt een en rol bij de energieproductie. Wanneer je veel stress ervaart, intensief sport of revalideert, daalt het gehalte magnesium in het lichaam. Hierdoor ontstaat vermoeidheid en spierkramp, beide tekenen van energiegebrek. Met magnesium vul je de voorraden weer aan, zodat er meer energie (ATP) geproduceerd kan worden. Vermoeidheid, spierpijn en andere symptomen van energiegebrek nemen hierdoor af.

Vitamine B
Vitamine B speelt een belangrijke rol in de aanmaak van energie en de energiebalans.

Naast bovenstaande supplementen kun je ook denken aan;

L-Carnitine
Met stijgende leeftijd nemen een aantal stoffen die belangrijk zijn voor de energieproductie in de mitochondriën af. L-Carnitine kan deze vermindering herstellen, met als gevolg meer energie.

Ribose
D-Ribose is een centraal onderdeel van voor de celstofwisseling. Gezonde vitale cellen vullen hun ATP voorraden voortdurend aan. Echter, onder zware omstandigheden zoals stress, zware inspanningen, verwonding, ziekte of bij veroudering zijn weefsels, zoals het hart en de skeletspieren, vaak onvoldoende in staat om ATP voorraden optimaal op peil te houden. De beschikbaarheid van ribose en creatine kan hierbij een rol spelen.

Creatine
Voldoende creatine in de spieren is essentieel voor het uithoudingsvermogen.

Lees ook mijn blog over te weinig energie….

2 thoughts on “Supplementen en vitaminen bij te weinig energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *