Verschillen therapiedekens

Zoals jullie inmiddels weten verdiep ik me in alles wat los en vast zit om op een natuurlijke manier de gezondheid van je paard te ondersteunen. Dat kunnen kruiden, planten, vitaminen of voedingssupplementen zijn maar ook behandelingen en therapiedekens. In dit blog heb ik de verschillende soorten therapiedekens eens op een rijtje gezet om te zien waar ze verschillen in materiaal want de werking is bij alle therapiedekens eigenlijk wel het zelfde.

Lees ook mijn blog massagedekens voor paarden…..

De verschillende therapiedekens werken op basis van toermalijn, magneetvelden of infrarood, maar allemaal stimuleren ze de doorbloeding van het paard. De verhoogde doorbloeding verminderd de kans op blessures en bevorderd het herstel van een blessure. Ideaal om vóór het rijden de spieren voor te bereiden op het werk, en na het rijden om melkzuur (spierpijn) in de spieren te verminderen. Daarnaast is een therapiedeken ook perfect voor paarden met artritis en artrose.

Geadviseerd word om de deken 2 uur voor en 2 uur na het rijden op te doen om het paard op te warmen en te helpen bij de cooling down. Voor veel mensen die hun paard op een manege of pensionstal hebben staan is dat niet mogelijk maar mijn ervaring is dat je ook al verschil merkt als je de deken een half uur tot een uur voor en na het rijden gebruikt. Na een opbouwfase kan de deken 24/7 worden gedragen.

Mijn ervaring is dat ze allemaal werken maar niet bij iedereen. Ik ken paarden die totaal niet reageren op Recuptex maar wel op Back on Track maar ook andersom, paarden die niet reageren op Back on Track maar weer wel op Recuptex. Het is dus even puzzelen wat het beste voor jou of jouw paard werkt.

De verschillende therapeutische dekens

Horseware Rambo Ionic 
Aan de binnenkant van de deken zitten rondjes op basis van Toermalijn. Wanneer Toermalijn (een natuurlijk kristal) tot poeder wordt gemalen, komt er een elektrische lading vrij die de omringende luchtmoleculen omzet in negatieve ionen. Toermalijn maakt negatieve ionen vrij, waardoor de bloedtoevoer naar organen spieren gestimuleerd wordt. Dit brengt extra zuurstof naar de spieren waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en ontstekingen verminderen. De bloedsomloop en het lymfesysteem van het paard worden zo positief beïnvloed, wat weer een positief effect heeft op de organen, pezen en beweeglijkheid van de gewrichten.

Bij de eerste versie van de Horseware Rambo Ionic konden de Toermalijn deeltjes nog wel eens loslaten, dat probleem is met de nieuwe dekens verholpen. Ik heb de Horseware Rambo Ionic (nog) niet maar denk er over om de Rambo Ionic als liner / onderdeken aan te schaffen voor de winter. Zie ook mijn blog Hoe werkt Rambo Ionic

Bucas Recuptex en Kentucky Recuptex In de stof van de Recuptex therapiedeken zitten hele fijne, sterke staaldraden die een magnetisch veld opwekken. De deken zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en dat er een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer ontstaat waardoor herstelprocessen in het lichaam sneller gaan. Het onderste deel van deken bestaat uit Stay-dry-materiaal wat er voor zorgt dat als je paard na het trainen nog wat bezweet is, dat dat gemakkelijk wordt opgenomen door de deken..

De Bucas Recuptex is er in de normale (100 gr.) en Light (0 gr.) versie. Mijn ervaring is dat de normale versie voor de zomermaanden te warm is maar dat de Light versie het hele jaar door te gebruiken is.

Back on Track, Catago FIR-tech en HKM Mr. Feel Warm
De therapiedekens van Back on Track en Catago FIR-tech zijn op basis van Welltex, een keramisch poeder. Je voelt daar helemaal niets van, de deken voelt gewoon heerlijk zacht en soepel. Door de keramische deeltjes wordt de lichaamswarmte weerkaatst als infrarode golven waardoor de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar de cellen toeneemt en afvalstoffen beter worden afgevoerd. De infrarode energie die ontstaat verlicht pijn, vermindert ontstekingen en zwellingen, verwarmt de spieren en versnelt het genezingsproces.

Door het stimuleren van de doorbloeding is de lichaamstemperatuur onder een therapiedeken gemiddeld 5 graden hoger.

Net als bij de Horseware Rambo Ionic heeft ook de Welltex/keramische deken het nadeel dat na verloop van tijd en wassen de kracht van de deken afneemt.

2 thoughts on “Verschillen therapiedekens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *