Natuurlijke weerstand paard

De R is weer in de maand, de komende periode wordt het weer guur en koud en is het belangrijk dat onze paarden (en wij zelf ook natuurlijk) over een goede weerstand beschikken zodat we niet ziek worden.

We denken bij de herfst en winter snel aan griep of een verkoudheid maar een natte wei of paddock in combinatie met een verminderde weerstand kan ook kwaaltjes als mok of rotstraal in de hand werken.

De natuurlijke weerstand van het paard werkt als een verdedigingssysteem wat bescherming geeft tegen virussen, bacteriën en parasieten. Daarnaast zorgt het dat afvalstoffen worden afgevoerd.

slowfeeder hooi

Goede gezonde en voldoende voeding is daarbij heel belangrijk omdat vanuit de darmen via het bloed de rest van het lichaam voorzien wordt van voldoende bouw- en werkstoffen waardoor het paard voldoende energie krijgt om zichzelf warm en gezond te houden. Zorg er dus voor dat je paard voldoende hooi heeft.

Stress, verkeerde voeding, te weinig beweging, medicatie maar ook een wormenkuur kunnen er voor zorgen dat de weerstand (tijdelijk) verminderd waardoor je paard vatbaarder is voor ziekte.

Soms heeft een paard iets extra’s nodig en kun je de weerstand van je paard een handje helpen door kruiden of supplementen bij te geven om de natuurlijke weerstand te ondersteunen.

Ik geef zelf Fredje een muesli met kruiden, pre- en probiotica om de natuurlijke weerstand te verhogen maar in de winter geef ik ook vaak gedroogde rozenbottels, deze zitten vol vitaminen en mineralen en geven de weerstand van je paard een boost. Je kunt de rozenbottels door het voer geven maar je kunt ze ook los als snoepje aan je paard geven.

Als ik rozenbottels koop kijk ik ook altijd even op internet bij rozenbottels voor knaagdieren, het klinkt raar maar dat zijn dezelfde gedroogde rozenbottels maar voor een knaagdier zijn ze vaak goedkoper dan voor een paard bij de paardenwinkel!

Lees ook mijn blog over rozenbottels voor paarden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *