Wel of geen peesbeschermers of bandages?

Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. In de wei of paddock maak ik zelf geen gebruik van peesbeschermers, hoewel ze als ze vrij bewegen zichzelf net zo goed kunnen aantikken als wanneer ze aan het werk zijn aan de longe of onder het zadel.

In de meeste gevallen heeft een paard geen beenbescherming nodig. Tenzij ze zo ruim of gek bewegen dat ze zichzelf aantikken. Bij paardenbenen zonder peesbeschermers of bandages is er nauwelijks verandering in de temperatuur van het been. Dit komt waarschijnlijk omdat het paardenbeen de warmte door het werk direct kwijt kan en het been direct afkoelt door de buitenlucht. Bij gebruik van peesbeschermers of bandage kan de vrijgekomen warmte nergens heen. Dit is de reden dat ik zelf het liefst voor half open peesbeschermers kies.

Bij paarden in rust valt het nog mee hoe hoog de temperatuur oploopt onder de peesbeschermers of bandages. Het is vooral tijdens het trainen dat de temperatuur zo hoog kan oplopen dat het schade aan de huid en pezen van het paardenbeen kan veroorzaken. Door de opgelopen warmte in het paardenbeen krijgen de pezen van de spieren minder zuurstof waardoor er blessures kunnen ontstaan.

Dus kijk goed naar het materiaal waar de peesbeschermers van gemaakt zijn en of de bandages niet veel te dik en dus te warm worden aangebracht.

Het voordeel van peesbeschermers en bandages is dat het been beschermd is tegen strijken en aantikken maar het middel moet niet erger zijn dan de kwaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *