gezondheid

Singelnijd of zadeldwang verminderen

Ik ben ontzettend blij met mijn Fred maar jee, wat hebben wij een moeilijke start gehad. Fred had heel veel stress door de verhuizing en het feit dat wij zijn 3e baasjes in een half jaar tijd waren. En ik zelf zat net in een stressvolle periode en had nog heel veel verdriet omdat mijn paard Zwarte onverwachts overleden was. Dat samen maakte dat Fred en ik elkaar in het begin niet goed begrepen en elkaars stress versterkten.

Een van de manieren hoe Fred zijn stress uitte was singelnijd of zadeldwang.

Singelnijd of zadeldwang bij paarden is een duidelijke vorm van protest tegen het opzadelen, aansingelen en soms ook opstappen. Fred liet het wel heel duidelijk zien; oren plat, bijten en zelfs trappen bij zowel het opzadelen, aansingelen als opstappen. Duidelijk tekenen dat er iets aan de hand is en dat je op onderzoek uit moet.

Singelnijd of zadeldwang kan verschillende oorzaken hebben;
-maagzweren
-te hard, te ruw of te strak aansingelen
-niet goed passend zadel
-verkeerde singel
-rugpijn
-andere medische oorzaken

Het eerste wat we gedaan hebben is de dierenarts laten komen om medische problemen als maagproblemen en rugpijn uit te sluiten. De dierenarts heeft hem helemaal nagekeken en gelukkig niets gevonden.

Daarna de afspraak met Hulsebos om het zadel na te kijken. Het is een op maat gemaakt zadel en volgens de zadelmaker lagen het zadel en de singel nog helemaal goed.

Ik heb het oude zadel van Fred bewust niet heb overgenomen omdat ik het te krap vond liggen. Het oude zadel van Fred was een op maat gemaakt zadel waar ze een bontje onder hadden liggen. Een zadel wordt op maat gemaakt op het lichaam van het paard met de bedoeling dat je daar alleen een dun zadeldekje onder legt, als je daar ook een dik bontje onder legt, wordt het veel te krap en kan dat gevoelig zijn voor het paard.

Met de bevindingen van de dierenarts (die ook fysiotherapeut is) en de zadelmaker gingen we er van uit dat het een oud en inmiddels opgelost probleem was. Maar dat het gedrag nog niet afgeleerd was.

We hadden al goede ervaringen met de online training van Tristan Tucker en met zijn tips, zijn aan het werk gegaan om het gedrag van Fredje met rust en positieve beloning aan te pakken.

Bewust stapje voor stapje heel rustig opzadelen en elke keer duidelijk belonen en de spanning weghalen wanneer Fred ontspande.

Nu een jaar verder gaat het opzadelen, aansingelen en opstappen nog steeds rustig en stapje voor stapje zonder problemen. We maken de singel eerst heel los vast en doen grondwerk met Fred voor we verder aansingelen en opstappen. Zo hebben we het oude gedrag van Fred wat een automatische reactie was geworden dat het zadel, aansingelen en opstappen onprettig was langzaam kunnen ombuigen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.