gezondheid

Eiwitten voor paarden

Als paardeneigenaar ben je altijd bezig om je paard in topconditie te houden en te zorgen dat hij alle nodige voedingstoffen en bouwstoffen krijgt om zich goed te voelen.

Een van de voeding- en bouwstoffen die een paard nodig heeft zijn eiwitten.

Een paard heeft eiwitten nodig voor de aanmaak en opbouw van spieren, de stofwisseling, de organen maar ook voor de bloedcellen. De bloedcellen hebben eiwitten nodig voor de aanmaak van hemoglobine, wat zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed, het afweersysteem en de bloedstolling.

Voor sport- en dressuurpaarden zijn eiwitten belangrijk om spieren op te bouwen en te herstellen na het trainen. Denk maar eens aan bodybuilders die eiwitshakes drinken na een training.

Voor jonge paarden zijn eiwitten belangrijk om botten en spieren te ontwikkelen. Als jonge paarden niet genoeg eiwitten binnen krijgen, kan het lichaam zich niet goed ontwikkelen.

Oudere paarden hebben extra eiwitten nodig om het lichaam optimaal te laten functioneren en in goede conditie te houden.

Bij paarden die te weinig eiwitten binnen krijgen zie je paarden die wel een buik hebben, maar geen toplijn. Dat is typisch voor een paard met te weinig eiwitten. Je ziet dit vaak bij jonge of oude paarden.

kruiden voor paarden

Soms zijn mensen onterecht bang dat paarden heet worden van eiwitten waardoor ze hun paard te weinig eiwitten geven. Vroeger werd gedacht dat hoefbevangenheid door eiwitten werd veroorzaakt. Nu is gelukkig bekend dat dit door snelle koolhydraten en vooral fructaan komt.Maar wanneer je een paard teveel eiwitten geeft, plassen ze dat vanzelf weer uit. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je paard er te sterk of heet van wordt. Het enige nadeel wat een teveel aan eiwitten geeft is een te hoog ureumpercentage in het bloed waardoor de nieren harder moeten werken. Het is dus wel belangrijk dat je het eiwitpercentage afstemt op de activiteiten van je paard, een recreatiepaard heeft minder eiwitten nodig dan een sportpaard.

Je kan supplementen met eiwitten geven maar veel beter is het om het paard voldoende ruwvoer te geven. Vooral luzerne bevat veel eiwitten. Verse gedroogde luzerne hooi bevat 16% eiwitten. Bij de gehakselde luzerne in zakken moet je goed de samenstelling bekijken, vaak wordt gehakselde luzerne gemengd met gehakseld hooi of stro om het eiwitgehalte te doen zakken naar 10,5%. wat voor veel paarden beter is. Ook kun je geperste luzerne blokken aan je paard geven voor extra eiwitten. Lees ook mijn blog luzerne voor paarden….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *