Hoeven bevangen paard vijlen

Sjips! Shetlander Harrie is onverwacht bevangen geraakt….

Eens in de zoveel jaar gebeurt het in de winter wanneer het ‘s nachts vriest en overdag het zonnetje schijnt en er veel fructaan in het gras zit. Dat is de reden dat Harrie in de winter niet op het gras mag. Harrie krijgt geen krachtvoer alleen onbeperkt hooi. Het enige wat we nu kunnen bedenken is dat deze lichting hooi te rijk was.

Harrie laat het altijd goed zien wanneer hij bevangen is, hij wil dan echt niet bewegen, ligt veel in de stal en als het dan toch moet, is het alsof hij op eieren loopt. In overleg met de dierenarts heeft Harrie een paar dagen pijnstillers /. ontstekingsremmers gekregen, daar knapt hij gelukkig altijd snel van op.

Naast de pijnstillers / ontstekingsremmers kan de dierenarts nog bloedtesten doen en röntgenfoto’s maken als je meer zekerheid over het hoefbeen wil.

Daarnaast gaan we zelf ook direct met zijn hoeven aan de slag. De meeste pijn zit aan de voorkant van de buitenrand, door deze schuin weg te vijlen zorg je ervoor dat de hoef minder pijnlijk word en voorkom je dat hij te veel met zijn benen schuin naar voren op zijn hak gaat staan. En als het nodig is, vijlen we de hak iets korter waardoor de pony het gewicht iets meer op de hak draagt om zo de de voorkant van de hoef te ontlasten.

Als je niet bekend bent met het zelf bekappen of bijhouden van de hoeven van je paard is het goed om de hoefsmid te laten komen. Bij erge gevallen kan de hoefsmid speciaal beslag aanbrengen om de hoef te ondersteunen en te ontlasten. Vraag je hoefsmid om je te laten zien hoe je zelf de hoeven van je paard bij kunt houden, het is bij hoefbevangenheid namelijk belangrijk om dat om de week te doen. En vraag dan ook of de hoefsmid een oude vijl voor je (te koop) heeft. Een oude vijl van de hoefsmid is vaak scherper dan een nieuwe vijl van de paardenwinkel. Onze hoefsmid vraagt 5 euro voor een oude vijl met los handvat.

Het behandelen van de hoeven zorgt ervoor dat je paard of pony minder pijn heeft en iets beter kan bewegen.

Er wordt geadviseerd om het paard op rust te zetten. Ik kan daar wel inkomen omdat het lopen op een harde ondergrond pijnlijk is en de meeste paarden over een harde ondergrond naar een piste op paddock moeten lopen. Bij ons is het maar 2 meter over beton naar koud en nat zand. Dus ik ga wel af en toe met Harrie even wandelen om te zien of er vooruitgang is, om zijn spieren een beetje beweging te geven en zijn hoeven in het koude natte zand te koelen.

Sprookje over een pony

Nu na 2 weken gaat het gelukkig weer een heel stuk beter met Harrie en begint hij weer uit zichzelf te bewegen en heel voorzichtig weer met Fredje te spelen. Maar omdat deze week het Grand-Prix paard van een oud stalgenootje is ingeslapen vanwege ernstige bevangenheid, had ik deze keer iets meer stress dan anders. Daarom is het altijd fijn om een goede dierenarts en hoefsmid op de achtergrond te hebben met wie je kunt overleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *