Paardenvoer met probiotica

krachtvoer met probiotica

Het is altijd een zoektocht, wat is het beste voer voor mijn paard? Omdat ik heel erg geloof in de kracht van de natuur, het zelfgenezendvermogen en dat de darmen een hele grote invloed hebben op de gezondheid van het paard kwam ik uit bij Hoeve’s paardenvoeders. De voermengelingen van dit merk zijn samengesteld om de gezondheid van je paard te bevorderen zodat je het beste uit je paard kunt halen of dat nu recreatief of topsport is.

De verschillende mengelingen bevatten synvital. Synvital zijn gefermenteerde tarwezemelen die vallen onder de noemer synbiotica, wat een verzamelnaam is voor pre- en probioticum. De tarwezemelen (prebiotica) worden in de dikke darm afgebroken door de darmflora. Hierdoor vermeerderen deze in aantal. Daarnaast bevat synvital tal van levende micro-organismen die de darmflora versterken (probiotica) Tijdens de fermentatie vormen zich meerdere stofwisselingsproducten (antioxidanten, vitamines, organisch zuren, enz.), deze bieden tal van voordelen op vlak van gezondheid en algemene conditie van het paard.

De darmen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van het paard. Hoe uitgebalanceerd je voer ook is, als de vertering in de darmen niet optimaal loopt, is het lichaam niet in staat om de voedingstoffen op te nemen. Door de pre- en probiotica krijg je een betere darmwerking en verbetert de vertering en opname van voedingstoffen. Dit leidt tot een betere algemene conditie.

Tot zover de technische inleiding, ik heb de volgende mengelingen getest;

Pro Basic Vital
Voor oudere paarden of paarden die niet zo veel of hard hoeven te werken is deze basismengeling een perfecte uitgebalanceerde gerstmengeling. De synvital in het voer zorgt voor een gezond maag-darmstelsel en optimale opname van voedingsstoffen. De mengeling bevat een hoger vetgehalte dan gemiddeld wat zorgt voor een goed opneembare en veilige bron van energie. De mengeling bevat meer dan voldoende mineralen, vitaminen, pre- en probiotica voor een optimale gezondheid en weerstand van je paard.

Als je deze mengeling met de andere mengelingen vergelijkt zie je ook dat het een basismengeling is die niet heel veel extra’s bevat. Harrie en Fred vonden het lekker maar zelf wil ik toch liever iets extra’s in het voer. (normaal krijgt shetlander Harrie geen krachtvoer maar voor deze test mocht hij ook proeven 😉 )

Top Fiber
Deze mengeling sprak mij al meer aan. Het is een vezelrijke en licht verteerbare mengeling voor paarden die zoals Fred gemiddelde arbeid verrichten. Er zit smeltgraan en luzerne in deze mix, wat het kauwen stimuleert. Het goed kauwen van het voer zorgt voor een tragere opname van het krachtvoer en verhoogd de speekselproductie wat zorgt voor een betere maaginhoud. De trage suikers en vezelrijke luzerne maken deze mengeling geschikt voor paarden met een gevoelig maag-darmstelsel. De synvital verbetert de gezondheid van de darmen. Natuurlijk bevat ook deze mengeling genoeg vitaminen, mineralen en pre- en probiotica. Een fijne mix ook voor paarden met een gevoelig maag-darmstelsel.

Ook deze mengeling ging er goed in bij Harrie en Fred, de voerbak ging helemaal leeg maar omdat ze door de vezels goed moeten kauwen doen ze wel iets langer met hun voer. Het zijn dus geen hap-slik-weg-brokken. Ik zou voor deze mengeling gekozen hebben, ware het niet dat ik een zwak heb voor kruiden en de positieve werking daarvan op het lichaam.

Fibre Air
Deze mengeling is in de basis hetzelfde als de Top Fibre mengeling maar de Fibre Air bevat daarnaast veel kruiden die een positief effect op de luchtwegen en algemene conditie hebben. Ook deze mengeling bevat synvital waardoor je de ultieme gezondheidsmix krijgt om je paard in optimale conditie en gezondheid te krijgen. De mengeling zit vol vitaminen en mineralen, perfect voor paarden die middelmatige arbeid verrichten.

Door de toegevoegde kruiden is deze mengeling ideaal voor paarden met gevoelige luchtwegen en paarden met een gevoelig maag-darmstelsel.

Ik voer de Fibre Air mengeling al enige tijd aan Fred en ben er zeer tevreden over. Je merkt echt dat het voer beter verteert. Vroeger vond ik nog regelmatig graantjes e.d. terug in de mest en haalden de vogels met alle liefde de mest uit elkaar maar dat is nu niet meer zo, de mest ziet er keurig uit. Op hete dagen geef ik de muesli ook regelmatig met water en elektrolyten als een soort slobber om te zorgen dat Fred extra vocht binnenkrijgt.

Zen Sport
Deze mengeling heb ik in het begin toen Fred hier net woonde even overwogen omdat Fred een wakker paard is. Maar met afwisseling in het werk en grondwerk hebben we dat gelukkig prima onder controle. Deze mengeling is dus voor paarden die kijkerig en fris zijn. Maar ook voor paarden die prikkelbaar zijn door een minder goede vertering. De mengeling bevat een laag suiker- en zetmeelgehalte, voldoende traag verteerbare energie en synvital om de vertering te optimaliseren waardoor het paard rustiger en ontspannender wordt. Naast vitaminen en mineralen voor sportpaarden bevat de mix toevoegingen als magnesium, tryptofaan en rustgevende kruiden. Het paard wordt relaxter en zal beter in zijn vel gaan zitten.

Deze mengeling is dus aan de ene kant stressverminderend maar bevat aan de andere kant voldoende energie voor paarden die in de sport moeten presteren.

Je koopt de Hoeve’s paardenvoerders o.a. bij Hoeveservice in Beerse (Belgie), een fijne winkel waar ze je veel uitleg en persoonlijk advies kunnen geven.

2 thoughts on “Paardenvoer met probiotica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *