hartslag paard meten

Coronavirus paard

We kunnen er niet omheen, het Coronavirus is overal in de wereld aanwezig, Maar hoe zit het met onze paarden, kunnen onze paarden ook ziek worden van het Corona virus? Het antwoord is Ja en Nee.

Ja, paarden kunnen besmet raken met het Equine Coronavirus.
Nee, paarden kunnen niet besmet raken met het nieuwe Coronavirus waar zoveel mensen op dit moment ziek van zijn.

Corona is een verzamelnaam voor een hele groep virussen die allemaal uitsteeksels met een bolletje er op hebben, een kroontje (corona).

Het nieuwe Corona virus uit Wuhan is niet besmettelijk voor paarden, katten, honden of andere dieren. Dit virus is alleen overdraagbaar van mens op mens, alleen mensen kunnen elkaar besmetten en elkaar ziek maken. Dieren hebben wel hun eigen Corona virus waar ze ziek van kunnen worden. Zo is er bij paarden het Equine Coronaviurs, bij honden het Canine Coronavirus en bij katten het Feline Coronavirus.

Het Equine Coronavirus wordt verspreid wanneer mest / uitwerpselen van een besmet paard via de mond worden ingenomen door een ander paard (fecale-orale overdracht). Het virus kan worden overgedragen bij het eten van mest van een besmet paard maar ook bij het likken aan bijvoorbeeld de mestvork of kruiwagen of andere objecten waar ge├»nfecteerde ontlasting aan zit zoals bijvoorbeeld een thermometer.

De incubatieperiode, de periode tussen besmet worden en de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer 2 tot 4 dagen.

De prognose is zeer goed. Paarden die met het virus in contact zijn gekomen worden in 85% van de gevallen besmet, maar de meeste paarden vertonen geen symptomen. Sterfte aan het Equine Coronavirus is dan ook zeer laag.

Symptomen die bij Equine Coronavirus kunnen voorkomen zijn met met name; koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust, soms diarree of te zachte ontlasting, koliek, vaak gaan liggen, laag aantal witte bloedcellen en incidenteel neurologische symptomen.

Net als bij mensen is de beste methode om het Equine Coronavirus te voorkomen het nemen van goede hygiene maatregelen zoals het verwijderen van mest uit de weide of paddock en het goed schoonmaken van oppervlakken en materiaal wat mogelijk sporen van mest bevat.

Het Equine Coronavirus komt het meest voor in de wintermaanden omdat het net als het griepvirus niet goed kan overleven bij hoge temperaturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *