gezondheid

Koper, kopertekort paard

Als je aan koper denkt, denk je waarschijnlijk aan metaal, of zelfs aan een kleur. Maar wist je dat koper ook om ons heen in de lucht, bodem en drinkwater zit?

Koper is een micronutriënt wat de laatste jaren minder in de bodem voorkomt. Met alle gevolgen voor de kopervoorziening voor paarden, zeker voor paarden die alleen op gras en ruwvoer leven.

De hoeveelheid koper in de bodem is afhankelijk van onze persoonlijke omgeving, hoe oud ons huis is en in wat voor stad, dorp of streek we leven. 

Koper is een micronutriënt, wat zorgt voor de normale groei en ontwikkeling van levende organismen. Het lichaam heeft zeer belangrijke enzymen die afhankelijk zijn van koper om te kunnen functioneren. Een voorbeeld hier van is Tyrosinase ; een enzym dat we nodig hebben om melanine te maken, het pigment in onze huid en haar.

Als sporenelement is koper in minuscule concentraties nodig om de cellen in ons lichaam te laten groeien en te vermenigvuldigen.

We hebben dus koper nodig voor een goede gezondheid, maar hoeveel?

Wij mensen hebben ongeveer 10 microgram koper per 100 kilo lichaamsgewicht nodig om onze cellen optimaal te laten functioneren. Een volwassen paard van 600 kg heeft tussen de 100 en 120 mg koper per dag nodig. Maar teveel koper remt de normale stofwisseling waardoor cellen uiteindelijk kunnen afsterven.

Sprookje over een pony

Het grootste kopergehalte in het lichaam, is te vinden in de lever, de gewrichten, de spieren en de huid. Daarom zal een kopertekort in deze lichaamsgebieden het eerste voorkomen en zichtbaar zijn. Symptomen van een kopertekort zijn lusteloosheid, loomheid, slecht verharen, verkleuring van de vacht en gele kleur van het tandvlees. Een langdurig kopertekort kan zorgen voor bloedarmoede, leverschade, osteoporose en artrose.

Koper is ook belangrijk voor de gezondheid van de darmen, vaak zie je lage koperwaardes na een wormbesmetting. Ook kunnen bij kopertekort allergieën zoals hooikoorts en zomereczeem ontstaan omdat koper zorgt voor een afname van histamine. Weinig koper in het lichaam betekent dus meer histamine en dus meer kans op allergieën en jeuk.

Een kopertekort kun je soms heel gemakkelijk herkennen aan een zogenaamde “koperbril”. Paarden met kopertekort verliezen dan het pigment rond hun ogen (tot aan de neus toe kan voorkomen). De huid is op die plaatsen dan veel lichter tot wit gekleurd.

Toxiciteit / kopervergiftiging ontwikkelt zich bij meer dan 5,0 milligram koper per kilo lichaamsgewicht.

2 reacties

  • Sascha

    Goed en overzichtelijk artikel! Ik mis alleen 1 belangrijke oorzaak van kopertekort, die bij steeds meer paarden een belangrijke rol speelt: een overschot aan ijzer. Een overschot aan ijzer in de darm, remt de opname van koper en zink. In de laatste paar jaar is vastgesteld dat niet alleen het ijzergehalte van Nederlands slootwater extreem hoog kan zijn, maar ook van grondwater en zelfs van gras en hooi. Het paardenlichaam weet met deze ijzeroverschotten geen raad en zal ijzer gaan stapelen in verschillende organen, met name de lever. Ook na verlaging van ijzer in voer en drinkwater blijft deze stapeling bestaan, het paardenlichaam kan zich er moeilijk weer van ontdoen. Een irreversibel proces dus wat je graag wilt voorkomen. Zo kan een kopertekort dus een indicatie zijn voor nog een ander, onderliggend en ernstig probleem zijn in de mineralen stofwisseling!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *