Autopsie dissectie paard

Kijk jij ook altijd gefascineerd naar programma’s als CSI waar ze een overleden persoon laagje voor laagje onderzoeken om zo de doodsoorzaak te vinden?

Ik heb afgelopen maand een bezoek gebracht aan Equine Studies van Zefanja Vermeulen in Asch (NL). Zefanja is voor zover ik weet de enige in Europa die dissecties op paarden voor particulieren organiseert. Normaal gesproken is dat alleen weggelegd voor dierenartsen (in opleiding) maar eigenlijk zou het tot de basiskennis van alle osteopaten, zadelpassers, masseurs en andere paardenbehandelaars moeten behoren.

Normaal duurt een dissectie 3 dagen, in die 3 dagen komen alle onderdelen van het paard aan bod. Het begint met een video van het levende paard waarin je al goed kijkt of je dingen ziet aan het paard. Heeft het pijn, is de beweging beperkt of zie je andere afwijkingen?

En dan begint het onderzoek om ze zien wat je aan de buitenkant zag, of je dat terug kunt vinden aan de binnenkant, of dat je aan de binnenkant dingen ziet die je aan de buitenkant niet kon zien. Alle onderdelen van het paard van huid tot spijsverteringsstelsel tot spieren tot botten komen aan bod.

Het is echt ontzettend interessant en leerzaam om een dissectie mee te maken. Als je een live dissectie wat spannend vindt, dan organiseert Equine Studies ook regelmatig studiedagen waar de dissecties door middel van een powerpoint worden besproken.

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer een paard wordt ingeslapen, de milt vergroot en van kleur veranderd?

Of dat een röntgenfoto alleen de buitenkant van de gewrichten laat zien, waardoor je beschadigingen en slijtage binnen in het gewricht dus niet opmerkt?

Of waneer een paard verwondingen heeft gehad, die aan de buitenkant niet meer zichtbaar zijn, je deze onder de huid vaak nog wel kunt terugvinden?

Wat mij van mijn bezoek vooral is bijgebleven, is het respect waarmee het paard behandeld word. Het is geen stuk vlees wat op de snijtafel ligt. Ook in de werkplaats waar de skeletten geprepareerd worden, wordt er ontzettend respectvol en liefdevol over het paard gesproken waardoor het paard ter plekke weer tot leven komt.

Bij een van de dissecties was de eigenaresse van het paard aanwezig. Ik zelf zou denk ik de emotie niet los kunnen laten wanneer mijn paard daar zou liggen, maar voor haar was het een goede ervaring omdat zij eindelijk antwoorden vond op vragen waar ze al lang meer rondliep. Echt heel bijzonder….

Je kunt bij Zevanja van Equine Studies ook (delen van) geprepareerde skeletten kopen. De opbrengst hiervan gaat voor een groot deel naar haar project om het uitsterven van de Bosnian Mountain Horses te voorkomen. Ik heb dan ook met plezier iets bij haar gekocht omdat ik haar mooie werk graag wil ondersteunen. Bij de werkplaats en atelier kun je een paar van deze bijzondere en lieve oerpaarden in levende lijve ontmoeten .

Kijk zeker eens op de websites www.equinestudies.n en www.allaboutthebones.nl voor meer informatie over alle interessante studiedagen die ze organiseren of als je eens een dissectie wil bijwonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *