Piemel en koker paard schoonmaken

Ik ben vandaag maar eens in dit onderwerp gedoken. Ik heb al 20 jaar ruinen en nog nooit de koker op piemel schoongemaakt, gelukkig ook nog nooit problemen mee gehad. Maar omdat mijn instructrice vertelde dat zij dit maandelijks doet en haar paarden er echt voor gaan staan werd het toch eens tijd om de intieme zone van mijn mannen onder de loep te nemen.

Vandaag was de dierenarts er voor de vaccinatie en tanden en hebben we het onderwerp meteen besproken. Omdat Fredje al had aangegeven dat hij liever niet aan zijn intieme delen aangeraakt wil worden, vond ik het voor de eerste keer een mooi klusje voor de dierenarts. Voor de tanden krijgen Fred en Harrie altijd een roesje en vandaag hebben we van de situatie gebruik gemaakt om meteen de intieme delen van beide heren schoon te laten maken door de dierenarts.

Volgens de dierenarts zijn er veel mensen die de penis, piemel of koker van hun paard weinig tot niet schoonmaken. Het is dan ook niet het leukste klusje maar volgens de dierenarts wel noodzakelijk om problemen te voorkomen.

De koker is een dubbele huidplooi die de penis beschermt. In de koker kunnen ophopingen van vuil, dode huidcellen en urine zorgen voor infecties of problemen met plassen. Wanneer vuil en talg zich mengen in de koker krijg je een grijs tot zwarte substantie wat smegma wordt genoemd. Je ziet het bij sommige paarden op de binnenzijde van de achterbenen wanneer ze veel smegmavorming hebben. Als dit zich plaatselijk ophoopt / klontert krijg je iets wat bonen wordt genoemd. Deze bonen leiden tot irritaties, zwelling en problemen bij het in- en uitschachten bij bijvoorbeeld plassen. Een stoffige of vuile omgeving verergert het probleem.

Bij hengsten levert het vaak geen probleem omdat hun penis tijdens het dekken wordt schoongemaakt. Heb je een ruin of een hengst die niet veel dekt, zul je dus zelf aan de slag moeten.

Je kunt je paard het beste rustig laten wennen aan aanraking van de intieme delen door elke keer wanneer je je paard poetst, zijn koker en de zachte huid tussen zijn achterbenen aan te raken. Zo raakt je paard (en jijzelf) langzaam vertrouwd met de aanrakingen. De eerste keer dat je de koker gaat schoonmaken, zorg dan dat er iemand bij is die je paard vasthoud en let goed op zijn reactie. Omdat er paarden zijn die gaan trappen, vroeg mijn dierenarts om een voorbeen vast te houden zodat het paard het gewicht volledig op zijn achterbenen draagt en dus minder makkelijk zijn achterbeen kan optillen om te trappen.

Het beste moment om de penis en koker te wassen is na het rijden, veel paarden schachten dan namelijk uit zichzelf uit. Als je er een gewoonte van maakt om er na het rijden voorzichtig met een natte doek overheen te gaan of met de tuinslang waarmee je ook de benen afspuit, kun je al voor een deel ophoping van smegma verminderen.

Trek zelf eerst latex-handschoenen aan en gebruik zeep voor de gevoelige huid, babyshampoo bij voorkeur. Ik heb altijd washandjes op stal liggen en die komen in dit geval ook goed van pas. Het grootste gedeelte van de koker kun je goed schoonmaken met een washandje met babyshampoo maar voor de binnenkant van de koker ga je voorzichtig met je vingers langs de binnenkant van de koker. Met je vingers haal je de korreltjes smegma uit de koker. Als je klaar bent, spoel je de koker met een schoon washandje of de tuinslang nog even na.

Er zijn mensen die de tuinslang op de koker zetten. Niet op volle sterkte, gewoon zachtjes en zorg dat er absoluut geen zeep achter blijft want dan krijg je alleen maar meer irritaties. Het is makkelijk om de water in de koker te laten lopen en hem daarna dicht te houden, dan spoelt het meeste mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *