armband van paardenhaar

Sieraden van paardenhaar

Een sieraad van paardenhaar is een prachtige herinnering aan je dierbare paard of pony.

Toen in 2012 Marnix overleed wist ik meteen dat ik een sieraad van zijn staartharen wilde laten maken. Ik vond het best moeilijk en emotioneel om van een overleden dier, met een schaar een pluk haar af te knippen.

Ik vond het heel moeilijk om naar de haren te kijken maar vooral om het laatste tastbare wat ik van Marnix had, aan een vreemde af te geven. Dat is de reden dat de staartharen van Marnix ongeveer 4 jaar in de kast hebben gelegen.

Uiteindelijk toch de stap genomen om een afspraak te maken bij familie de Jong van paardenhaarsieraad.nl in Baarle Nassau. Het fijne vond ik dat ik daar eerst alle producten mocht bekijken en passen en dat al mijn wensen bespreekbaar waren.

Voor de haren van Marnix heb ik voor een gevlochten armband (4 strengen) gekozen omdat ik graag een sieraad wilde van het haar, het haar van Marnix op mijn huid wilde voelen, dus het niet laten inleggen in een zilveren of gouden armband. Ook wilde ik een zilver plaatje met Marnix zijn naam gegraveerd. Ik heb trouwens voor mat zilver gekozen.

Na 5 weken was de armband klaar en mocht ik de armband ophalen. Ze verpakken hun sieraden in prachtige doosjes. Ik ben er nu 3 jaar later nog steeds heel blij mee. Ik draag de armband niet dagelijks, alleen bij speciale gelegenheden of op dagen dat ik wat extra steun en kracht kan gebruiken.

Helaas overleed op 1 januari 2018 onverwachts en veel te vroeg mijn paard Zwarte. Ook van hem heb ik een pluk haar afgeknipt. Ik heb een tijd lopen wikken en wegen wat voor sieraad ik van Zwarte zijn haren wilde laten maken maar de armband met 4 strengen gevlochten die ik ook van Marnix zijn haar heb laten maken, vond ik gewoon nog steeds de mooiste.

Dus van zowel Zwarte als Marnix heb ik de zelfde armband met mat zilveren sluiting en naamplaatje. Maar omdat Zwarte en Marnix heel verschillende paarden waren (Zwarte een fijngebouwd KWPN dressuurpaard en Marnix een stoere Groninger) is de structuur van de haren heel anders waardoor beide armbanden ook heel anders geworden zijn.

Omdat ik 4 strengen gevlochten het mooist vind, heb ik nog wel even getwijfeld of ik dan niet ook haren van Fred en Harrie zou toevoegen maar dat klopte emotioneel niet voor mij. Fred en Harrie leven nog en ik hoop dat zij nog heel lang bij mij mogen blijven.

Bij het ophalen van de armband van Zwarte heb ik nog even gekeken naar de hangers voor aan een ketting, om te kijken of het een leuk idee was om 2 hangertjes aan een ketting te dragen, een voor Zwarte en een voor Marnix. Maar ik zag bij de hangers helaas niets van mijn goesting.

Toen was mijn vraag of ik misschien ook 2 verschillende oorbellen kon laten maken, 1 van Marnix en 1 van Zwarte. En dat kon! Het leuke is dat je er van een afstandje niets van ziet omdat het van allebei zwart paardenhaar is maar als je van dichtbij kijkt zie je toch de verschillen. Ik heb onder het haar, de letters M en Z laten graveren. De haren van de oorbellen zijn behandeld met een speciale coating zodat het niet erg is als de haren een keer per ongeluk nat worden, natuurlijk heb ik voor de oorbellen ook gekozen voor mat zilver.

De sieraden worden geleverd in mooie stevige kartonnen doosjes met een stevig kussen zodat je de sieraden netjes kunt bewaren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *