Luzerne blokken met kruiden

Deze week ontdekte ik iets nieuws; luzerne blokken met en zonder kruiden van Herbs4Horses. Herbs4Horses verkoopt veel kruiden en producten om de natuurlijke gezondheid van je paard te ondersteunen. De eigenaar van Herbs4Horses is ook (paarden)osteopaat dus een echte paardenman met praktijkervaring als het om de gezondheid van paarden gaat. En omdat ik een zwak heb voor natuurlijke producten met kruiden, besloot ik om de 2 verschillende smaken mee te nemen en door Harrie en Fredje te laten testen.

Zoals bekend, is de spijsvertering van het paard van nature ingesteld op het opnemen van kleine porties vezelrijk voer. In het wild verplaatsen paarden zich hapje-stapje-hapje waardoor de maag voortduren kleine beetjes voer binnenkrijgt en het maagzuur in balans blijft. De luzerne blokken van Herbs4Horses zitten vol vezels waardoor paarden langer moeten kauwen, wat goed is voor paarden die te snel eten maar ook voor paarden met een gevoelige maag. 

De luzerne blokken van Herbs4Horses zijn er in 2 soorten; de Digest Wafer en de Herbal Wafer. De samenstelling van beide soorten is kunstmatig gedroogde luzerne met raaigras, spelt, klei en rietmelasse. Zoals ik in het blog Luzerne voor paarden al schreef wordt melasse toegevoegd aan luzerne om het eiwitgehalte naar beneden te halen en spelt wordt toegevoegd vanwege het calcium / fosfor gehalte. Daarnaast is spelt een trage suiker waardoor je geen pieken (en dalen) in de energie krijgt.

Het verschil tussen de Digest Wafer en Herbal Wafer is dat er aan de Herbal Wafer een kruidenmix van 12 kruiden is toegevoegd om het immuunsysteem te versterken en infecties aan luchtwegen te voorkomen waardoor de weerstand van het paard verbetert. Ik was benieuwd of ik het verschil tussen de 2 soorten kon ruiken, maar als ik er met mijn neus aan snuffel ruik ik vooral luzerne en gras. Zelf proeven ging me toch net iets te ver dus dat laat ik aan Harrie en Fredje over.

Omdat ik echt geen benul had van wat wafer betekent, ben ik het maar gaan googelen. Wafer blijkt een koek te zijn, een luzerne wafer blok is dus gewoon een luzerne koek. Weer wat geleerd 😉

Harrie en Fred vinden de luzerne koeken lekker. Je merkt wel dat het geen hap-slik-weg-brokken zijn, ze zijn er echt even mee bezig. Ik geef ze wel in hun voerbak, omdat het best grote stukken zijn waar ze even op moeten kauwen, zo worden de losse stukjes die uit hun mond vallen netjes in de voerbak opgevangen, die ze daarna nog uitgebreid staan uit te likken. Voor kleinere paarden kun je de blokken eventueel gemakkelijk in kleinere stukken breken waardoor je een shetlander minder kunt geven dan een groot paard.

Conclusie van Harrie en Fredje; LEKKER EN DUS GOEDGEKEURD!

Voordelen volgens Herbs4Horses: 
– Biedt een bron van aminozuren en eiwitten voor spierweefsel herstel. 
– Zuurteregelaar maag. 
– Rijk aan vezels en stuctuur. 
– Optimale opname van magnesium. 
– Minder krachtvoer nodig en eettijd wordt verlengd. 
– Extra speekselproductie en verveling wordt tegen gegaan. 
– Spieropbouw. 
– Bevat een laag suiker- en zetmeelgehalte. 
– Voorkomt een suikerdip. 

Je kunt de luzerne blokken geven bij het krachtvoer, voor een paard van 550 kilo geef je 2 tot 4 luzerne blokken.

1 thought on “Luzerne blokken met kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *