gezondheid

Waarom heeft een paard beweging nodig?

We weten allemaal dat zowel paard als mens beweging nodig heeft. Maar waarom is bewegen zo belangrijk voor de gezondheid van je paard?

Beweging bevorderd de circulatie in het bloedstelsel en het lymfestelsel, waardoor beide effectiever gaan werken en voedingstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. De circulatie van lichaamsvloeistoffen bevordert daarnaast de spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen o. a. via zweet.

Door beweging wordt ook het ademhalingsstelsel gestimuleerd, waardoor de aanvoer van zuurstof naar de spieren verbetert. De spieren worden geactiveerd waardoor ze soepel worden en in goede conditie blijven. Gewrichten zoals de schouders en knieën worden gestabiliseerd door spieren.

Een paard dat weinig beweegt heeft slappere spieren en daardoor ook een minder stabieler gewricht. Op het moment dat er we zo’n paard aan het werk zetten is de kans op blessures een stuk groter.

Bewegen verminderd ook ongewenst gedrag. Uit onderzoek blijkt dat bij een paard dat meer beweging krijgt het stressniveau verlaagd en dat het paard gemakkelijk wordt in de omgang en onder het zadel. Dus wanneer je paard bokt of steigert tijdens het rijden, ga dan eens na of hij wel voldoende beweging krijgt.

Je paard voldoende buiten zetten met soortgenoten en de mogelijkheid om eten te vinden bevordert het sociaal welbevinden. Als je paard goed in zijn vel zit door voldoende beweging, sociale contacten en een goed voermanagement is de kans op stalgebreken een stuk kleiner. Ze raken dan minder gefrustreerd en verveeld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.