Q10 Ubiquinol voor paarden

Ik schreef al eerder over de positieve ervaringen met Ubiquinol bij mezelf en bij paarden en vandaag lees ik dat er in Ierland een onderzoek is gedaan naar de invloed van Ubiquinol op paarden.

Wat is Q10, Ubiquinol
Ubiquinol is een antioxidant die het lichaam zelf aanmaakt. Co-enzym Q10 is in elke lichaamscel onmisbaar voor de productie van energie (ATP). Daarnaast ondersteunt het het immuunsysteem. Met name weefsels en organen met veel mitochondri├źn in de cellen en een hoge energieproductie zoals hart, hersenen, spieren, alvleesklier, nieren en lever hebben veel co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren. Mensen kunnen Q10 uit bijvoorbeeld vlees en gevogelte halen. Suppletie met ubiquinol is wenselijk als de lichaamseigen aanmaak ontoereikend is, zoals bij het ouder worden, door ziekte of blessure. Bij paarden met een lage waarde Q10, verminderd de vermoeidheid bij suppletie.

Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van 7 fitte volbloed paarden. De paarden kregen dagelijks tweemaal alfalfa en hooi en iedere ochtend graan met Ubiquinol suppletie. 3 Paarden kregen de eerste 3 weken 1g Ubiquinol per dag, gevolgd door drie weken zonder supplementen. 3 Andere paarden kregen de eerste 3 weken geen Ubiquinol suppletie, gevolgd door 3 weken weken 1g Ubiquinol per dag. Het zevende paard was een controlepaard. Voor de start van het onderzoek waren de paarden op dezelfde wijze getraind, zodat ze allemaal even fit zouden zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat Ubiquinol zorgt voor een verhoogde concentratie van het co-enzym Q10. De paarden die in de eerste weken het supplement hadden gekregen, hadden aan het einde van het onderzoek nog steeds een hogere concentratie CoQ10 dan het controlepaard. De verhoogde waarde van CoQ10 is goed voor de algehele weerstand van het paard en de productie van energie.

Lees ook mijn blog Supplementen en vitaminen bij te weinig energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *