Zomereczeem tips

Sprookje over een pony

Paarden met zomereczeem zijn allergisch voor het speeksel van de cullicoïdes mug, ook wel knut genoemd. Als een paard door dit mugje gebeten wordt, wordt het gek van de jeuk en om de jeuk te verlichten gaat het paard schuren. Sommige paarden schuren hun staart en manen tot bloedens toe kapot, daarom wordt zomereczeem ook wel staart- en maneneczeem genoemd. Als baasje voel je dan met momenten echt machteloos wanneer je je vriend(in) zo ziet en niet kan helpen zoals je zou willen. Voor zomereczeem bestaan helaas nog geen medicijn of oplossing.

Maar met de juiste aanpassingen kun je je paard wel al veel verlichting geven. Belangrijk is wel dat je er op tijd bij bent, het liefst voor je paard wordt gestoken door de rotmugjes. Want als je paard eenmaal gestoken is, zal hij gaan schuren en de wondjes die dan ontstaan gaan op hun beurt ook weer jeuken waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Maar wanneer je er op tijd bij bent, kun je met een totaalaanpak zomereczeem redelijk onder de duim houden.

Doe je paard een eczeemdeken op voordat de mugjes actief worden (wanneer de temperatuur boven de 10 graden uitkomt). Een eczeemdeken zorgt dat een paard minder snel gestoken word. Het nadeel van een deken is dat een paardenvacht die wordt blootgesteld aan regen en wind vaak weerbaarder is dan een huid die het hele jaar door beschermd wordt door een deken. Dus houdt je paard goed in de gaten en beslis wat het beste is voor jou en jouw paard.

Zet je paard tijdens de schemering wanneer de mugjes het actiefst zijn op stal. Het mugje waagt zich namelijk niet naar binnen in een stal. De tijden dat het mugje actief is kan per dag wisselen omdat de tijden van de schemering afhankelijk zijn van het weer.

oerbalans korrels

Naast een eczeemdeken en binnenzetten tijdens de schemering is het belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen. De gezondheid van je paard begint in de darmen. Een paard wat gezond is en in goede conditie heeft een goed functionerend immuunsysteem en is beter bestand tegen het speeksel van het mugje.

Zo kun je de gezondheid van je paard ondersteunen met kruiden, supplementen (ik geef zelf oerbalans van Ecostyle) of een detoxkuur (van groene leem) om afvalstoffen op te ruimen zodat je paard beter bestand is tegen zomereczeem. Beperk granen en suikers in de voeding van je paard.

Om de jeuk te verlichten bij je paard kun je een huidspray maken op basis van aromatherapie met lauw water, 5 druppels geranium, 8 druppels lemongrass en 3 druppels eucalyptus in een plantenspuit.

Van de homeopathische middelen werk Sulfur D12 het best, 2 keer per dag 5 druppels (10 korrels) gedurende enkele weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *