vocht te kort paard controleren

Vocht te kort paard

Als je twijfelt of je paard misschien een vocht te kort heeft, kun je de huidplooitest doen.

De huidspanning (turgor) zegt veel over het vocht in de huid. Wanneer je paard veel inspanningen levert bij training of veel zweet door warmte kan het te veel vocht en belangrijke lichaamseigen zouten (elektrolyten) verliezen.

De huidspanning (turgor) is de maat voor de vochtbalans in de huid, zo weet je of je paard geen vocht te kort heeft.

Je test de huidspanning door midden op de hals een huidplooi op te pakken, en weer los te laten. Hoe langzamer dit gaat, hoe slechter de vochtbalans. De leeftijd van het paard is hierbij ook van belang, bij oude paarden duurt het iets langer voor de huidplooi weer glad trekt.

Normaal trekt de huid de huidplooi binnen 1 seconde weer glad.

Omdat mijn paard bij hoge temperaturen veel vocht en lichaamseigen zouten (elektrolyten) verliest, geef ik hem tijdens de zomermaanden een elektrolytensupplement. Het elektrolytenspupplementen vult de lichaamseigen zouten weer aan waardoor het lichaam beter in staat is om het vocht vast te houden. Je ziet na het geven van elektrolyten de de huid voller, steviger en veerkrachtiger worden.

Zie ook mijn blog over elektrolyten en koliek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *