Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; Fenegriek

Fenegriek of foenegriek wat is het verschil? Fenegriek en foenegriek zijn precies het zelfde alleen noemt de ene fabrikant het fenegriek en de andere foenegriek. Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De reden dat het ook wel foenegriek wordt genoemd komt door de betekenis; foenegriek betekent namelijk ‘Grieks hooi’. Ik zelf noem het altijd fenegriek.

Van fenegriek worden voor paarden vooral de gedroogde zaden gebruikt. Fenegriek heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar vers hooi, vandaar weer de bijnaam foenegriek 🙂 .

Fenegriek

Fenegriek is zeer voedzaam en heeft een positief effect op de weerstand, luchtwegen en conditie van het paard. Het werkt desinfecterend, verzachtend en ondersteunt tevens de spijsvertering. Fenegriek liever niet geven aan drachtige merries omdat fenegriek de baarmoeder kan prikkelen. Na de bevalling kan fenegriek weer gegeven worden aan de merrie omdat fenegriek de melkgift stimuleert.

Fenegriek is van nature rijk aan vetten, vitamine A, B, C en E, kalk, fosfor en koper.

Wanneer Harrie of Fredje een beetje hoesten of snotteren geef ik ze altijd wat fenegriek met knoflook bij hun voer. Hoewel het wel een beetje vreemd is, een paard wat uit zijn mond ruikt naar knoflook.

Fenegriek wordt vaak gecombineerd met knoflook omdat ze elkaars werking versterken. Knoflook werkt voornamelijk bloedzuiverend en weerstand verhogend, en fenegriek is verzachtend en zuiverend voor de luchtwegen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.