slowfeeder hooi

Ruwvoer

Een paard is van oorsprong een gras- en kruideneter, een echte herbivoor. Om voldoende energie op te kunnen nemen, moet een paard heel wat uur per dag aan eten besteden. Paarden besteden gemiddeld tot 16 uur per dag aan eten en kauwen, dit is ook belangrijk voor de aanmaak van maagsappen. De voeding van het paard in de natuur bestond uit plantaardige eiwitten, vetten en koolhydraten. Het bevatte veel micronutriënten (mineralen, vitamines, enzymen etc) en geen onnatuurlijke toevoegingen als suikers, koolhydraten en granen zoals tegenwoordig vaak het geval is.

In de loop der jaren is het voedselaanbod en bewegingspatroon van paarden sterk veranderd. De mens heeft voor een deel een graaneter van paarden gemaakt terwijl het paardenlichaam is gemaakt om in de natuur naar voeding te zoeken. Dus niet voor de grote hoeveelheden door de mens gefabriceerd paardenvoer dat bij lange na niet meer lijkt op het voedsel dat uit de natuur komt. 

Als je voldoende kwaliteitsvol ruwvoer geeft is aanvullen met krachtvoer niet nodig. Krachtvoer kun je geven aan een paard dat veel moet presteren of werken en daardoor niet genoeg energie kan opnemen uit alleen ruwvoer.

In het meeste krachtvoer zitten granen. Granen bevatten veel geconcentreerde koolhydraten in de vorm van zetmeel, wat zorgt voor een stijging van bloedsuikerspiegel en de vervolgens voor aanmaak van insuline om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Bij het eten van ruwvoer blijft de suikerspiegel veel stabieler, waardoor de lichamelijke processen niet verstoord worden. Net als bij mensen zijn er ook paarden die overgevoelig reageren op een te veel aan granen en suikers in krachtvoer waardoor er lichamelijke klachten ontstaan, denk aan zomereczeem, overgevoelige huid of insuline resistentie. Gelukkig zijn deze klachten met aanpassing in de voeding vaak goed te verhelpen.

Ruwvoer is de basis van de voeding voor het paard.  Een paard hoort een groot deel van de dag bezig te zijn met het “verzamelen” van ruwvoer. De spijsvertering van een paard is er speciaal op afgestemd:  Kleine hapjes gedurende de hele dag door. Dat is de reden dat mijn paarden een slowfeeder hebben staan waar dag en nacht onbeperkt hooi in zit. Bij een slowfeeder ligt er een net of mat op het hooi met fijne mazen waardoor het paard iets meer moeite moet doen om het er uit te pakken. Dit zorgt er tevens voor dat het hooi netjes in de bak blijft en de paarden het niet uitsmeren in bijvoorbeeld de stal of paddock. Maar ook met een slowfeeder gaat soms iets mis………. 😉

slowfeeder hooi

ruwvoer paard, hooi paard, slowfeeder paard, waarom eet een paard hooi, alleen ruwvoer voeren, alleen hooi voeren, paard voeren, wat eet een paard, paard natuurlijk voeren, natuurlijk voer paard, kan een paard alleen hooi eten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *