Supplementen voor paarden; Mangaan

Als ik eet ben ik me altijd bewust wat ik in mijn mond stop, ik stop niet zomaar alles in mijn mond, ik wil graag de samenstelling of herkomst weten van wat ik eet. En dat zelfde geldt voor wat ik mijn paarden te eten geef, daarom kijk ik altijd naar de ingrediënten op de voerzakken.

Een van de ingrediënten die vaak op de voerzakken vermeld staan is mangaan. Mangaan is zeer belangrijk voor de opbouw en het herstel van botten, bind- en steunweefsel, kraakbeen en de slijmvliezen. Mangaan is onmisbaar voor de koolhydraat- en vetstofwisseling en voor de synthese van chondroétinesulfaat, wat weer heel belangrijk is voor de vorming van kraakbeen.

Een tekort aan mangaan zorgt vooral voor skeletproblemen bij jonge paarden zoals een vergroot kogelgewricht, misvorming van de benen en vaak zie je dat de paarden een slechte coördinatie hebben. Bij oudere paarden kan mangaan tekort kreupelheid geven door de verminderde conditie van kraakbeen en pezen. Bij merries kan een tekort aan mangaan een onregelmatige hengstigheid geven en bij drachtige merries is er een risico op verstoting van de foetus of een doodgeboren veulen.

Ieder paard wat blessuregevoelig is, kraakbeenafbraak, snel ontstoken slijmvliezen of gevoelige gewrichten heeft, kan naast MSM, glucosamine, chondroitine, en vitamine C ook denken aan mangaan om het lichaam te ondersteunen.

Mangaan komt vooral voor in klei- en lössgrond (lössgrond vindt je in Limburg) en minder in zandgrond. Mangaan, ijzer, koper en zink worden door planten beter uit de bodem opgenomen als de bodem licht zuur is. Des te hoger de zuurgraad van de bodem, des te minder mangaan er door de planten uit de grond kan worden opgenomen. Dat betekent dat er bij een hogere kalkbemesting, minder mangaan in de planten zit.

De dagelijkse behoefte aan mangaan is voor paarden 0,8 mg per kg lichaamsgewicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *