Bomen, planten en kruiden

Paarden en kruiden; madeliefje

Iedereen kent het madeliefje, ook wel meizoentje genoemd wel. Vaak is het de eerste bloem die we als kind leren kennen omdat we er kettingen van rijgen of omdat we liefdesadvies aan de bloem te vragen wanneer we verliefd zijn; hij houdt van me, hij houdt niet van me…….

Het madeliefje is een meerjarige vaste plant die bloeit van januari tot en met november. Het madeliefje steekt met haar fijne witte bloemen vrolijk boven het gras uit. Het madeliefje sluit ‘s avond met het ondergaan van de zon haar bloem om overdag weer te openen.

Zowel de bladeren, bloemen als zaden van het madeliefje kunnen gegeten worden door zowel paarden als mensen. Het madeliefje is rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ook bevat het veel vitamine A en C. Daarnaast beschikt het madeliefje over inuline (prebiotica voor gezonde darmflora).

In 100 gram madeliefjes zit 600 mg potassium, 88 mg fosfor, 33 mg magnesium, 190 mg calcium, 2,7 mg ijzer, 160 mg vit. A en 2.6 mg proteine.

Madelief werkt bloedzuiverend en is vooral goed voor de lever. Het helpt bij huidklachten, reumatische klachten, ontstekingen aan de luchtwegen, artrose, oververmoeidheid en is eetlust bevorderend. Aften en mondzweertjes verminderen door op de verse blaadjes te kauwen. In de geneeskunde werd madelief vooral gebruikt bij huidklachten huidbeschadigingen, huidontsteking, builen en zwellingen. De fijngestampte bloemen en blaadjes stillen namelijk de pijn van verstuikingen en kneuzingen.

Madelief

In de reguliere geneeskunde wordt madelief niet meer gebruikt maar in de homeopathie wordt madelief nog steeds gebruikt als tinctuur door de activerende werking op de spieren in de vaatwanden.

Madelief is dus een veelzijdig bloempje en goed voor de gezondheid van je paard, je kunt je paard er dus lekker van laten eten in de wei.

En voor jezelf kun je ook lekkere verse thee zetten met madeliefjes; doe drie theelepels bloemetjes in een kop en te overgiet de bloemetjes met kokend water. 10 Minuten laten trekken en je hebt een heerlijke heilzame thee voor jezelf.

Recept voor madelief-jojoba olie voor droge schrale plekjes (en droge handen)

Neem 100 ml jojoba olie in een potje en en pluk de mooiste bloemen die je kunt vinden (alleen het bloempje, niet de steel) en doe deze bij de jojoba olie tot het potje luchtig gevuld is. Sluit het potje af met een stukje stof en een elastiekje (dus niet met het dekseltje) zodat het vocht uit de bloempjes kan verdampen. Zet het potje op bv de vensterbank op een warme zonnige plek en laat het 3 weken staan. Na 3 weken zeef je de bloempjes uit de olie. Bewaar de madelief-jojoba olie met deksel op het potje op een donker plekje en je hebt een fijne olie voor droge een droge (schrale) huid en handen. Je kan de olie voor zowel je paard als jezelf gebruiken. De olie is ongeveer 1 jaar houdbaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.