Bomen, planten en kruiden

Hooi onderdompelen, weken of stomen

Omdat Fred weer eens een droge hoest heeft en ik daar toch wel een paar slapeloze nachten van had, omdat ik steeds aan het luisteren was of ik hem hoorde hoesten, vandaag toch maar even contact opgenomen met de dierenarts. Ik vertelde haar dat ik al kruiden, fenegriek en hooispray gebruikte maar dat ik de hoest niet helemaal onder controle kreeg. Onze dierenarts Fanny is een supervrouw, zij floot me direct terug met de mededeling dat ik alleen maar aan de oplossingen dacht, maar dat ik even goed naar de oorzaak moest kijken; het hooi! Oeps…….

Waarschijnlijk zit er tussen het hooi een mindere baal met een schimmeltje waar Fred gevoelig op reageert en dus van gaat hoesten. Haar advies was om het hooi 15 minuten te weken in een hooinet in een teil water waardoor schimmels en bacteriën flink verminderen. Als we dat doen moet het hoesten binnen een week overgaan.

Omdat ik hooi in grote balen in de slowfeeder geef, heb ik direct het hooi uit de slowfeeder vervangen voor een nieuwe baal. Wonder boven wonder stopte Fredje direct met hoesten. Probleem dus opgelost, maar het is wel interessant om eens te kijken naar de verschillende manieren van hooi voeren.

Je kan hooi op verschillende manieren geven; gedroogd, gedompeld, geweekt en gestoomd.

Droog hooi

Is de meest voorkomende en gemakkelijke methode. De baal kun je helmaal of in plakjes vanaf de grond, in een slowfeeder of hooinet geven. Het voordeel van een hooinet of slowfeeder is dat je de stal netjes houdt en het hooi niet overal komt te liggen.

Gedompeld hooi

Hierbij dompel je het hooi in een grote bak met water. Door het onderdompelen verliest het hooi stof en fijne deeltjes wat erg prettig is voor paarden met gevoelige luchtwegen. Het voordeel is dat er op deze manier geen koolhydraten en voedingsstoffen verloren gaan. Alleen het stof en fijne deeltjes die ogen en luchtwegen kunnen irriteren worden verwijderd.

Geweekt hooi

Door het hooi gedurende 1 uur in koud water of 30 minuten in warm water te weken, vermindert een groot deel van de koolhydraten en voedingstoffen. Perfect voor paarden die een suikerarm dieet hebben zoals paarden met bijvoorbeeld Cushing of insulineresistentie. Voor paarden met normale voeding is het weken van hooi en verminderen van koolhydraten en voedingstoffen geen probleem omdat ze dat dan compenseren met het krachtvoer. De gemiddelde suikerreductie bij 1 uur in koud water of 30 minuten in warm water is ongeveer 30%.

Gestoomd hooi

Er bestaan speciale hooistomers die ervoor zorgen dat een hele of een halve baal hooi wordt gestoomd. Maar volgens mijn dierenarts gebruiken veel mensen een behangafstomer hiervoor omdat dat een stuk goedkoper is 😉 . Bij het stomen worden micro-organismen en schimmelsporen uit het hooi verwijderd en wordt een deel van de koolhydraten en voedingstoffen uit het hooi verwijderd. Gelukkig is dit een stuk minder dan bij geweekt hooi. Waar het bij geweekt hooi een verlies is van 30%, is het verlies aan koolhydraten en voedingstoffen bij gestoomd hooi ongeveer 12%. Paarden vinden gestoomd hooi vaak lekkerder dan geweekt hooi. Het is wel even een klusje om het hooi goed te stomen maar voor paarden met luchtwegproblemen en paarden die zoals ons Fredje, gevoelig zijn schimmelsporen en bacteriën is het een uitkomst.

Omdat Fredje normaal geen last heeft van hoesten of geïrriteerde longen, heeft de dierenarts met 15 minuten in water een tussenvorm tussen onderdompelen en weken geadviseerd. Om zo stof en schimmels te verminderen maar koolhydraten en voedingstoffen zoveel mogelijk te behouden.

Op warme dagen niet te veel hooi tegelijk onderdompelen, weken of stomen. Ondergedompeld, geweekt of gestoomd hooi dien je snel te geven omdat het anders kan gaan schimmelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.