Homeopathie paard; calendula

Na het schrijven van het blog Kruiden voor paarden; goudsbloem kon ik het niet laten om direct een blog te schrijven over de homeopathische werking van calendula, de Latijnse naam voor goudsbloem.

Tja, en wanneer je een blog aan het schrijven bent over de geweldige werking van calendula bij wondjes, roep je het misschien ook wel een beetje over je af. Vandaag schrok onze Fred vanuit het niets van niets, met een grote schaafwond aan de binnenkant van zijn been als gevolg. Konden we dus direct met de calendulazalf aan de slag…..

De calendula oftewel goudsbloem is een prachtige oranje en heerlijk geurende bloem. Calendula groeit van de lente tot de herfst en kan op vele ondergronden aarden, zo lang het maar een zonnige plek is. Calendula sluit gedurende de nacht en opent overdag haar bloem. Maar wanneer de bloem om 7 uur in de ochtend gesloten blijft, neem je paraplu dan maar mee, dan komt er regen!

De tinctuur (aftreksel van de bloem in 40% alcohol) van de Calendula wordt door de bloedstelpende en ontstekingsremmende werking ook wel homeopathische jodium genoemd. Daarnaast bevordert calendula het herstel van de wond en de groei van nieuw weefsel. Het heeft een verzachtende werking bij wonden, omdat de zenuwen tot rust worden gebracht. Perfect bij schaafwonden, sneetjes, diepere wonden, ontstekingen en pusvorming.

Je kunt voor het schoonmaken van een wond de calendula-tinctuur gebruiken maar je kunt zelf ook calendula-aftreksel maken om op de wond te druppelen. Je neemt dan 1 deel calendulabloemen en 3 delen gekookt water, wanneer het is afgekoeld, het aftreksel even zeven met een koffiefilter of keukenpapier om de grove deeltjes er uit te zeven waarna het aftreksel klaar is om op de huid en wond te druppelen.

In de wondbehandeling is Calendula een ‘collega’ van Arnica. Met als verschil dat calendula op een open wond gebruikt mag worden worden maar Arnica niet.

Wonden genezen sneller en mooier wanneer je Calendula gebruikt maar zorgt ook voor minder littekenvorming. Bestaande, niet te oude littekens worden vaak zachter en minder opvallend of verdwijnen soms helemaal wanneer je ze behandeld met Calendula. Fred geeft altijd precies aan wanneer het gepruts aan zijn lijf genoeg is, dan toont hij mij zijn welgevormde kont ;-).

Calendula Goudsbloem bevat; Flavonoïden als isorhamnetine en kerst-in; terpenen, bitterstoffen (19%) als calenduline; etherische oliën (0.1-0.4%), xantophyll, allantoïne, carotenoïden (3%), gom, slijmstoffen, hars, polysacchariden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *