Pavo FibreNuggets alternatief voor ruwvoer?

Worden jullie ook altijd zo enthousiast wanneer je door een winkel loopt en je van dingen mag proeven?

Blijkbaar is dat een hele goede marketingmethode want mijn voerleverancier doet er ook aan mee. Elke keer heeft hij weer voor een andere diersoort zakjes met testers die je thuis op je dieren mag uitproberen.

Vandaag zag ik iets wat ik nog niet eerder heb gezien; de Pavo FibreNuggets, hoogwaardige ruwvoervervanger. Ik heb een handjevol meegenomen om thuis eens te onderzoeken en te proberen bij mijn paarden.

Ik ben van mening dat een paard zonder Pavo FibreNuggets kan wanneer er een goed voermanagement is en het paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft. Gelukkig vindt Pavo zelf dat ook. Maar er zijn soms situaties waarbij het fijn is als je (tijdelijk) een alternatief hebt. Bijvoorbeeld wanneer een paard problemen aan het gebit heeft en tijdelijk geen ruwvoer kan eten.

De FibreNuggets zijn grote structuurrijke grasbrokken, gemaakt van weidegras uit de voor-Alpen in zuid-Duitsland en bestaat uit meer dan 60 verschillende gras- en kruidensoorten. Het is rijk aan vezels en natuurlijke vitaminen en sporenelementen en is volledig melasse- en graanvrij.

De FibreNuggets bevatten 10% suiker, dat is niet heel schokkend, aangezien hooi ook gemiddeld 10% suiker bevat.

De FibreNuggets kunnen droog gevoerd worden, ze bevorderen kauwen en speekselvorming bij je paard. Meer kauwen gaat verveling tegen en speeksel is goed voor een gezonde spijsvertering. Maar voor optimale veiligheid adviseert Pavo om de brokken te weken met voldoende water. Maar niet langer dan 12u op voorhand omdat het voer dan aan voedingswaarde verliest en zuur kan worden.

Kritische noot!
Tot zover hartstikke leuk maar het roept 2 vragen bij me op. We geven onze paarden ruwvoer zodat ze daar langere tijd mee doen en om maagproblemen te voorkomen. (een paard heeft altijd maagzuur in de maag en meerdere keren per dag ruwvoer eten verminderd de kans op maagzweren) Als we tijdelijk geen hooi voeren maar dit product, moeten we onze paarden dan extra in de gaten houden ivm maagproblemen? Daarnaast adviseert Pavo om de brokken te weken, ook om koliek tegen te gaan. Onttrekken de FibreNuggets dan net als bietenpulp vocht aan het lichaam waardoor de kans op koliek toeneemt? Als een paard door ziekte of andere aandoeningen tijdelijk geen ruwvoer kan eten, is dit een prima tijdelijke oplossing maar ik vindt wel dat je over bovenstaande vragen na moet denken voor je overgaat op het geven van FibreNuggets.

Over naar de praktijk.
Je moet de FibreNuggets in de verhouding 1:2 (FibreNuggets : water). weken, 30 minuten in warm water of 1 uur in koud water. Dat werkt echt super, de nuggets lossen gemakkelijk op en je kunt er voor kiezen om iets meer water toe te voegen zodat het meer een slobber wordt en je er nog iets extra’s of supplementen aan toe kunt voegen. Als alle nuggets opgelost zijn zie je nog duidelijk de verschillende soorten grassprieten in het papje. Het ziet er uit als ontdooide spinazie uit de diepvries en het ruik echt naar gras. Het papje bevat meer vezels dan ik van te voren had gedacht. Ik denk dat de Pavo FibreNuggets ook een hele mooie afwisseling zijn voor slobber.

De smaaktest…
Als droge brokken vonden ze het lekker en verdund was het goed te doen, ze vonden het lekker maar….. Ik weet het, mijn paarden zijn verwend, ze hadden er graag nog een paar stukjes wortel of appel bij gewild. Omdat shetlander Harrie wat magnesium suppletie nodig heeft, heb ik enthousiast een zak gekocht. Het leek me een gezond idee om de magnesium te mengen door het papje van nuggets. Helaas wilde Harrie die normaal alles wat los en vastzit opeet, na 1 dag geen Pavo FibreNuggets meer eten. Dus wat een goed idee leek, werd uiteindelijk een miskoop. Voor ons dus geen Pavo FibreNuggets meer, de rest van de zak ga ik af en toe los bij het voer of slobber geven, hopelijk komt de zak zo leeg. Bij toeval heeft de zak op dit moment even een heel andere functie gekregen 🙂

Als je paard een korte periode geen gras of hooi kan eten dan kunnen de FibreNuggets van Pavo een goede tijdelijke oplossing zijn. Als volledige vervanging van ruwvoer voor langere tijd zal het gezien de prijs door niet veel mensen gebruikt worden, gezien de prijs kan oplopen tot 10 euro per dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *