gezondheid

Supplementen voor paarden; silicium kiezelzuur

Marnix en Harrie

Toen mijn eerste paard Marnix begin 20 was kregen we van de dierenarts de diagnose; artrose. Net als veel paardeneigenaren ben ik een supplement gaan voeren met glucosamine. Het nadeel van glucosamine is dat minder dan 10% wordt echt opgenomen wordt door de darmen. Het grootste gedeelte glucosamine bereikt dus nooit de gewrichten. Uit onderzoek blijkt dat je beter silicium / kiezelzuur kunt geven. Silicium stimuleert namelijk de aanmaak van lichaamseigen glucosamine en zorgt voor de aanmaak van collageen en gewrichtsvloeistof. Het lichaam kan zichzelf herstellen met silicium en silicium zou prestaties verbetert en blessures helpt voorkomen.

Silicium is van nature aanwezig in ons lichaam en het lichaam van ons paard. Het lichaam gebruikt silicium voor de opbouw van bindweefsel voor de huid, pezen, spieren, botten, kraakbeen, vacht, hoeven, bloedvaten en slijmvliezen. Eigenlijk wordt silicium voor alles wat stevig moet zijn in ons lichaam gebruikt. Daarom kun je silicium ook geven aan paarden met brokkelhoeven, na een maand kan je al verschil verwachten.

Daarnaast blijkt silicium te helpen bij het voorkomen van zand eten. Onze bodem bevat silicium en het eten van zand zou kunnen duiden op een silicium tekort. Wanneer je silicium geeft aan een paard dat zand eet, zal je binnen twee weken verschil moeten zien. Als dat niet het geval is, is de oorzaak van zand eten niet het siliciumtekort.

Je merkt vrij snel dat je paard zich al iets beter gaat voelen maar het is een traag proces. Silicium is dan ook een supplement wat je langere tijd moet geven. Des langer je het geeft, des te beter het resultaat.

Gewrichten zijn weefels met een trage doorbloeding, dat betekent dat nieuwe cellen trager worden aangemaakt, dat is de reden dat je pas na twee à drie maanden de eerste resultaten ziet. Eerst gaat de aanmaak van gewrichtsvloeistof omhoog, worden de pezen sterker en ontstaat er meer collageen in het bindweefsel. Daarna komen het kraakbeen en de gewrichtskapsels aan bod en tenslotte komt het silicium in de botten terecht. Daar ondersteunt het de botgroei. Silicium werkt dus als het ware van buiten naar binnen.

Silicium zit o.a. ook in granen, brandnetel en pompoenpitten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.