Aromatherapie; jeuk door muggenbeten en dazensteken, wat helpt?

Heb je net als mij lekker bloed en wordt je regelmatig lekgeprikt door muggen en dazen? Dan heb ik hier een goedkoop zelfgemaakt recept wat helpt tegen de jeuk.

Ik heb dit naast mijn bed staan maar ik heb het ook in de stal staan omdat ik het ook gebruik voor mijn paarden wanneer ze jeukende plekken hebben maar ook bij schaafwondjes of een beetje schilferige plekken.

Je hebt maar 2 dingen nodig; Kokosvet en Lavendelolie

Kokosvet heb je in verschillende prijsklassen maar hiervoor kun je gewoon de goedkope van bv de Action nemen. Je hoeft het namelijk niet te eten, het is alleen om op je huid te smeren.

Kokosvet heeft de volgende eigenschappen; kokosvet werkt hydraterend, zorgt dat je huid niet uitdroogd, kokosvet heeft een anti-bacteriele werking, het helpt bij kneuzingen en zwellingen, bij jeuk en heel veel huidproblemen. Ik dit geval gebruik ik het voor jeuk en zwelling door een muggenbeet of dazenbeet.

Lavendelolie heb je ook in diverse prijsklassen en hier moet je wel de duurdere nemen. Je moet echt de pure lavendelolie hebben. Je hebt in winkels als de Action en kruidvat ook goedkopere lavendelolie maar dat is vaak synthetische olie die alleen geschikt is voor verdamping, dan gaat het om de geur en wij willen nu echt de werking van de pure plant.

Lavendelolie heeft een ontsmettende en pijnstillende werking en helpt net als kokosvet bij ontstekingen en kneuzingen en verlicht de jeuk.

Wist je trouwens dat vliegen ook niet van lavendel houden? In de tijd dat ik nog veel glansspray voor mijn paard gebruikte, koos ik vaak voor de spray met lavendelgeur omdat dat ervoor zorgt dat de vliegen langer wegblijven.

Wat je eigenlijk doet is de kokosvet en de lavendolie mengen. De grote pot is niet altijd gemakkelijk in het gebruik dus ik pak altijd een klein potje en doe daar een paar eetlepels kokosvet in. Kokosvet smelt vrij snel, bewaar het daarom nooit in de volle zon of op een warme plek want dan wordt het vloeibaar. Bewaar het gewoon op een donkere plek in je stalkast.

Het kleine bakje met kokosvet zet ik in een bakje warm/kokend water waardoor de kokosvet zacht wordt, als de kokosvet zacht is dan druppel ik er een paar druppeltjes lavendelolie bij, ga niet overdrijven, een paar druppeltjes is echt genoeg! Eventueel nog een beetje mengen met een stokje of de achterkant van een lepeltje en TADAA, je anti-jeuk zalf is klaar!

Heel simpel maar het werkt echt! Als ik geprikt ben door een mug of gestoken ben door een daas en ik smeer dit er op, dan is binnen 5 minuten de zwelling en de jeuk weg. Maar je kunt dit ook gebruiken voor je paard op schaafwondjes, schrale plekken, jeukende plekken of insectenbeten.

1 thought on “Aromatherapie; jeuk door muggenbeten en dazensteken, wat helpt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *