Horselyx, liksteen met een smaakje

Uit nieuwsgierigheid had ik een bakje Horselyx liksteen meegenomen uit de paardenwinkel. Eerlijk gezegd had ik er niet een hele hoge pet van op, ik dacht dat het een onhandig alternatief was voor paardensnoep, een appelstroop met kruiden lolly in een bakje…..

Thuis wel al aan Harrie en Fredje laten proeven en ze vonden het erg lekker. Maar ja, wie vindt appelstroop met kruiden nou niet lekker?

En toen was het zondag op maandag nacht en Fredje heeft er patent op om iets te mankeren op zondagavond laat of ‘s nachts, op het moment dat je niet zo gemakkelijk een dierenarts belt. En als Fred letterlijk en figuurlijk een scheet dwars zit, dan laat hij dat merken ook. Ook deze nacht, rond 1.00 uur werden we wreed uit onze slaap gehaald omdat Fred buiten aan het stampen was met zijn voeten op de stalvloer en tegen de stalwand. Toen wij bij de stal kwamen stond meneer daar met wijde neusgaten zwaar te ademen en te hoesten. Het was een diepe hoest en het leek alsof er iets vastzat in zijn keel.

Terwijl ik aan het nadenken was over welke natuurlijke middeltjes in welke vorm ik kon geven om hem te helpen was mijn man resoluut. Hij liep direct de stalkast in en pakte de Horselyx Respiratory en een emmer water. Hij liet Fredje een paar minuten likken aan de liksteen en veel water drinken. Ging dan weer met hem wandelen om hem rustig te krijgen en liet hem vervolgens weer likken aan de Horselyx en goed water drinken. Beetje bij beetje werd het hoesten minder en binnen het half uur had mijn man de hoest en Fredje onder controle.

Het “bakje met appelstroop en kruiden” was deze nacht mijn lifesaver!

Later zag ik bij de omschrijving staan dat de hoge concentratie anijs, pepermunt en eucalyptus de luchtwegen vrij helpt houden, waardoor het paard gemakkelijker kan ademen en stresssituaties aanzienlijk verminderd, precies wat we op dat moment nodig hadden!

De Horslyx likstenen zijn er in 4 verschillende smaken en bevatten vitaminen, mineralen en spoorelementen. Ze zijn vrij van kleurstoffen, bind-of vulmiddelen en dankzij de natuurlijke ingrediënten een gezond extraatje.

Ik heb zelf de Horselyx Respiratory op basis van melasse (geen appelstroop 😉 ) en ingrediënten als anijs, eucalyptus en pepermunt, deze geven de luchtwegen een boost. Maar de Respiratory bevat ook biotine, zink en andere mineralen die een positief effect hebben op de hoeven en vacht van je paard.

De Horselyx Original bevat o.a. zink, biotine voor gezonde hoeven en een mooie vacht.

De Horselyx Garlic bevat pure knoflookolie, vitaminen, mineralen, krachtige anti-oxidanten, vitamine E en selenium en versterkt het immuunsysteem.

De Horselyx Mint stimuleert gezonde hoeven en een mooie vacht en is lekker fris dankzij de pepermuntolie die de spijsvertering bevorderd.

De Horselyx Mobility bevat extra zwavel, glucosamine, omegaolie 3 en 6 en magnesium voor de ondersteuning van gezonde en soepele gewrichten.

De Horslyx likstenen zijn in verschillende formaten te koop. Je kunt ze uit de verpakking halen en in de voerbak leggen maar je kan er ook voor kiezen om je paard er af en toe als beloning of iets lekkers tussendoor uit het bakje te laten likken. Er zijn ook mensen die met de liksteen hun paard wat afleiding geven bij bijvoorbeeld de hoefsmid, ben ik zelf niet zo’n voorstander van omdat je paard dan zo geobsedeerd met het bakje bezig is, dat hij vergeet om te luisteren. Het is misschien wel een lekker lokmiddel om je paard de wei uit of de trailer in te lokken maar dan nog moet je wel zorgen dat je paard naar jou blijft luisteren.

NB; Inmiddels heb ik alle smaken gekocht en ze vallen allemaal goed in de smaak bij Harrie en Fredje. Ook heb ik stiekem zelf geproefd 😉 ik dacht dat het zoet zou smaken maar een bakje smaakt licht zout met kruiden. Dus toch zoals de titel al vertelde; een liksteen met een smaakje 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *