krachtvoer met probiotica

Wat eten mijn paarden?

Omdat ik regelmatig de vraag krijg wat ik mijn paarden voer, heb ik hieronder alles op een rijtje gezet.

Onbeperkt ruwvoer
Harrie en fred krijgen onbeperkt hooi in een slowfeeder, zo kunnen ze dag en nacht hooi eten wanneer ze dat zelf willen, en dat doen ze graag en veel ;-). Omdat ik niet heel veel weide heb, ben ik daar zuinig op. Ik heb er voor gekozen om ze het hele jaar door 2 uur per dag op het gras te laten. Ik laat wel altijd de draadjes naar de weide open zodat ze zelf kunnen bepalen of ze gras willen eten of toch gewoon liever hooi bij stal willen eten. Daarnaast plassen en mesten Harrie en Fredje het liefst bij en of in de stal, als ik ze opsluit in de wei breekt Harrie dwars door de draden en palen heen wanneer hij nodig moet plassen.

Krachtvoer
Fred krijgt naast gras en hooi (ruwvoer) 2 keer per dag krachtvoer in de vorm van een muesli. Ik heb gekozen voor Fiber Air van Hoeveservice. Omdat de gezondheid van je paard in de darmen begint en Fredje gevoelig is voor koliek, heb ik gekozen voor muesli met pro- en prebiotica. Daarnaast bevat het veel kruiden voor de luchtwegen en de algemene conditie van het paard. De muesli zit boordevol vitaminen en mineralen waardoor het geschikt is voor paarden als Fredje, die bijna dagelijks gereden worden of inspanning verrichten maar geen topsportprestaties hoeven neer te zetten. Zie ook mijn blog over paardenvoer met pre en probiotica.

Lijnzaadolie
Als extra bij de muesli krijgt Fred 1 keer per dag 100 ml lijnzaadolie over de muesli, lijnzaadolie bevat een hoog gehalte aan omega 3, 6 en 9 vetzuren wat een positief effect heeft op de spijsvertering en darmwerking. Daarnaast zorgt lijnzaadolie voor een gezonde huid en krijgt de vacht een mooie gezonde glans.

Elektrolyten
Daarnaast krijgt Fredje als de temperaturen stijgen (dus niet dagelijks) een elektrolytensupplement om de lichaamseigen zouten en het vocht in het lichaam op peil te houden. Zie ook mijn blog over elektrolyten en koliek

Oerbalans
Omdat we dit jaar extreem veel last hadden van de eikenprocessierups ben ik Oerbalans van Ecostyle als supplement gaan bijvoeren. Ook weer om de darmwerking en algemene conditie te verbeteren in de hoop dat Fredje iets minder last van de jeuk zou hebben. Het heeft zeker geholpen en als de eikenprocessierups volgend jaar weer zo extreem aanwezig is, zal ik de Oerbalans weer een periode bijgeven. Zie ook mijn blog over Oerbalans

1 thought on “Wat eten mijn paarden?

Comments are closed.