Blij en gelukkig met je paard

In onze zoektocht naar geluk, leggen we de lat vaak best hoog, zoals bijvoorbeeld rijden van een bepaalde oefening of het streven naar een bepaald wedstrijdniveau. Maar hoe goed je je ook voelt wanneer je deze doelen behaald, de roes van geluk die je op dat moment ervaart, is vaak maar van korte duur omdat we onszelf direct weer nieuwe doelen opleggen. Laat je geluk daarom niet afhangen van het wel of niet behalen van deze grote doelen en successen. Probeer in plaats daarvan om het geluk meer in de kleine dingen te zoeken. 

We zijn vaak zo gericht op de grote doelen, dat we vaak helemaal vergeten te kijken en te genieten van de kleine dingen die ons geluk en voldoening schenken. Het echte geluk zit niet in de grote prestaties maar in de kleine dingen zoals het samenzijn en samenwerken met je paard. Dat zijn dingen die je een blijvend gevoel van geluk brengen dat in goede en slechte tijden bij je blijft.

Met deze tips nodig je vandaag nog blijvend geluk uit in je leven.

Koester de kleine momenten. Als je aandacht schenkt aan de kleine, alledaagse dingen die niet veel lijken te betekenen, zoals het samenzijn met je paard, het borstelen van je paard of het kijken naar je paard in de wei, stel je jezelf open voor het geluk dat die kleine dingen je kunnen geven.

Deel je doelen op in kleine stapjes. Wanneer je deze kleine doelen bereikt ervaar je meerdere keren een geluksgevoel in plaats van maar een keer bij het bereiken van het grote doel. Het gaan tenslotte niet om de bestemming maar om de reis. Geniet dus van elke stap die je maakt op weg naar je doel.

“Geniet van de kleine dingen, want er komt een dag dat je eraan terugdenkt en ontdekt dat het eigenlijk grote dingen waren.”

Wees dankbaar. Als je regelmatig onder woorden brengt waar je dankbaar voor bent, zul je je veel gelukkiger voelen. Dankbaarheid heeft een bewezen positief effect op ons fysieke en mentale welzijn. Het verhoogt de hoeveelheid gelukshormonen in onze hersenen, verlaagt het stressniveau, verbetert je nachtrust en sportprestaties. Besteed daarom elke dag minimaal twee minuten aan de dingen waar je dankbaar voor bent en je zal zien dat je minder last krijgt van wedstrijdspanning en dus betere punten haalt voor je proef.

Wees vriendelijk. Vriendelijk zijn voor jezelf en anderen heeft een gunstig effect op de plezier- en beloningscentra in de hersenen. Je gaat je beter voelen wanneer je vriendelijk bent voor anderen en er openen zich mogelijkheden om nieuwe betekenisvolle connecties met mensen en dieren aan te gaan. Vriendelijk zijn voor anderen geeft je een goed gevoel, maar lief zijn voor jezelf is minstens net zo belangrijk. Oordeel niet te hard over jezelf, maak wat tijd voor jezelf, verwen jezelf, omarm je imperfecties en houd met je hele hart van jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *