Bomen, planten en kruiden

Groene leem, inwendig gebruik

Groen leem is ook echt een ding wat niet mag ontbreken in de stalkast, het is een natuurproduct wat voor veel dingen inzetbaar is. 

Groene leem is een kleisoort die uit de grond wordt gewonnen en dus 100% natuurlijk is. Groene leem is een ongelooflijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicum) het belangrijkste is. Daarvan is meer dat 40% aanwezig in groene leem. Groene leem bevat veel mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink. Daarnaast is Groene Leem rijk aan enzymen die de opname van de vitaminen en mineralen bevorderen. 

Zie ook mijn blog Werking groene leem….

Naast uitwendig is groene leem is ook inwendig te gebruiken als reinigingskuur voor de maag en darmen om het lichaam te ontdoen van gif- en afvalstoffen. Wanneer je paard zich niet helemaal lekker voelt helpt een kuur met groene leem de afvalstoffen afvoeren waardoor aandoeningen als mok, eczeem, verkoudheid, infecties, schimmel, enz sneller herstellen. Nadat mijn paard Zwarte een flinke allergische reactie kreeg (waarschijnlijk op een kruidje in het hooi of gras), heb ik hem een reinigingskuur gegeven op basis van groene leem verdund met water, honing en essentiële olie van jeneverbes.

Ik gebruik groene leem zowel in- als uitwendig maar eigenlijk altijd in combinatie met essentiële olie. Afhankelijk van het doel, bepaal ik de essentiële olie.

Bij inwendig gebruik meng je eerst 1 eetlepel honing met een klein beetje water in een bakje, dan doe je daar 1 eetlepel groene leem bij en mengt dat tot ongeveer de dikte van halfvolle yoghurt. (Als het te dun is doe je er iets leem bij en als het te dik is doe je er wat water bij) Daar meng je dan nog 1 druppel jeneverbesolie (etherische olie) bij, dit ondersteunt de blaas en nieren. Mocht je paard een bacteriële of virusinfectie hebben dan voeg je er nog een paar druppels tea tree olie bij. Een druppel geranium ondersteunt de leverwerking. Gaat het vooral om het verbeteren van de weerstand dan kies je niet voor de tea tree maar kun je er een paar druppels citroen olie bij doen. Bij een kuur doe je dat 2 keer per dag (over het voer) voor 2 weken lang.

Je kunt een kuur geven voor de weerstand 2 keer per jaar. Maar je kunt een kuur ook geven om afvalstoffen af te voeren of wanneer je paard verhouden is of last heeft van bijvoorbeeld een schimmelinfectie. De groene leemkuur is een beetje vergelijkbaar met een detoxkuur voor ons mensen. Let er wel op dat je de fijn gezeefde groene leem (poeder) neemt. 

kruiden voor paarden

Voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem is een kuur met groene leem, een goede start van het seizoen. Wanneer alle afvalstoffen uit het lichaam zijn, is het lichaam beter in staat om zomereczeem het hoofd te bieden.

Geef groene leem liever niet inwendig aan drachtige merries of paarden met nierproblemen

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *