Bomen, planten en kruiden

Groene leem, inwendig gebruik

Groen leem is ook echt een ding wat niet mag ontbreken in de stalkast. Het is een natuurproduct wat zowel voor uitwendig als inwendig gebruik voor veel dingen inzetbaar is. 

Groene leem is een kleisoort die uit de grond wordt gewonnen en dus 100% natuurlijk is. Groene leem is een ongelooflijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicum) het belangrijkste is. Daarvan is meer dat 40% aanwezig in groene leem. Groene leem bevat veel mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink. Daarnaast is Groene Leem rijk aan enzymen die de opname van de vitaminen en mineralen bevorderen. 

Zie ook mijn blog Werking groene leem….

Naast uitwendig is groene leem is ook inwendig te gebruiken als reinigingskuur voor de maag en darmen om het lichaam te ontdoen van gif- en afvalstoffen. Wanneer je paard zich niet helemaal lekker voelt helpt een kuur met groene leem de afvalstoffen afvoeren waardoor aandoeningen als mok, eczeem, verkoudheid, infecties, schimmel, enz sneller herstellen. Nadat mijn paard Zwarte een flinke allergische reactie kreeg (waarschijnlijk op een kruidje in het hooi of gras), heb ik hem een reinigingskuur gegeven op basis van groene leem verdund met water, honing en essentiële olie van jeneverbes.

Ik gebruik groene leem zowel in- als uitwendig maar eigenlijk altijd in combinatie met essentiële olie. Afhankelijk van het doel, bepaal ik de essentiële olie.

Bij inwendig gebruik meng je eerst 1 eetlepel honing met een klein beetje water in een bakje, dan doe je daar 1 eetlepel groene leem bij en mengt dat tot ongeveer de dikte van halfvolle yoghurt. (Als het te dun is doe je er iets leem bij en als het te dik is doe je er wat water bij) Daar meng je dan nog 1 druppel jeneverbesolie (etherische olie) bij, dit ondersteunt de blaas en nieren. Mocht je paard een bacteriële of virusinfectie hebben dan voeg je er nog een paar druppels tea tree olie bij. Een druppel geranium ondersteunt de leverwerking. Gaat het vooral om het verbeteren van de weerstand dan kies je niet voor de tea tree maar kun je er een paar druppels citroen olie bij doen. Bij een kuur doe je dat 2 keer per dag (over het voer) voor 2 weken lang.

Je kunt een kuur geven voor de weerstand 2 keer per jaar. Maar je kunt een kuur ook geven om afvalstoffen af te voeren of wanneer je paard verkouden is of last heeft van bijvoorbeeld een schimmelinfectie. De groene leemkuur is een beetje vergelijkbaar met een detoxkuur voor ons mensen. Let er wel op dat je de fijn gezeefde groene leem (poeder) neemt. 

kruiden voor paarden

Voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem is een kuur met groene leem, een goede start van het seizoen. Wanneer alle afvalstoffen uit het lichaam zijn, is het lichaam beter in staat om zomereczeem het hoofd te bieden.

Geef groene leem liever niet inwendig aan drachtige merries of paarden met nierproblemen.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

ik en fred

11 reacties

 • Heleen

  Ik denk dat mijn paard een maagzweer heeft, hoeveel groene leem kan ik hem dan geven en welke essentiële olie kan ik dan het beste toevoegen?

  Ik hoor het graag.

  Heleen Sonneveld

  • Iris Dassen

   Ik zou ook graag info willen voor een paard met maagzweer.
   Het paard van mijn dochter ( ierse volbloed van 4,5 jaar die in Ierland op de baan heeft gelopen heeft ook een maagzweer en wordt nu behandeld met`omeprazol`) kunnen we die ook daarna op de groene klei kuur zetten`?

   • Paarden Natuurlijk

    Op zich kan het geen kwaad om na de omeprazol een kuur met fijn gezeefde groene leem te doen. Maar je moet het paard wel goed in de gaten houden. Omeprazol werkt ontzettend goed bij maagzweren. Het voordeel van Omeprazol is dat het een beschermlaagje op de maagwand legt waardoor het maagzuur geen maagzweren kan veroorzaken. Het nadeel is dat door het beschermlaagje op de maagwand bepaalde voedingstoffen uit de voeding niet opgenomen kunnen worden, waardoor er langdurig gebruik tekorten kunnen ontstaan. Wanneer je stopt met Omeprazol, gaat de maag weer op zoek naar zijn natuurlijke balans. Over het algemeen gaat dat altijd goed, ook in combinatie met een kuur groene leem. Maar ik ben zelf een overbezorgde paardenmoeder en houdt mijn dieren dan altijd even extra in de gaten 🙂 Hopelijk heb ik zo je vraag een beetje kunnen beantwoorden. groetjes van Petra

 • Tasha

  Hoi,

  Mijn jonge merrie van 5jaar heeft een onstoken kogelgewricht. Tot nu toe is de DA aan het zoeken wat het probleem juist is. het is begonnen met mank staan door vemoedelijk een diepe blein, maar ineens stond haar kogel dik. ( voorvoet ) Ze heeft al 3 weken onstekingsremmers gekregen, 2 verschillende antibiotica kuren, maar de kogel blijft dik. Er zijn verschillende echos van de pees genomen en ook fotos, alles zag er goed uit. Het ontstekingsvocht is geanaliseerd in het labo en is vrij van bacteriën. Maar er is wel een verhoging aan witte bloedcellen.

  Buiten rust bieden kan ik niet veel meer doen. Ik ben nu een paar dagen groene klein op haar been en kogel aan het smeren ( een eigen bedreiding, honing, Tea tree, lavendel, zonebloemoli ) Na 3 – 4 dagen kan zie ik wel dat er minder druk is, dus het is wel een beetje aan het helpen. Denk ik. Ik vroeg me af of ik ook groene leem inwedig kan geven bij haar eten. En of er andere dingen zijn die ik nog kan doen.

  bedankt

  • Paarden Natuurlijk

   Je kan zeker een kuur met groene leem geven. Maar je kan ook eens kijken naar manuele lymfedrainage of kruiden die helpen afvalstoffen af te voeren, daar heb ik zelf goede ervaring mee. Maar besef ook dat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. groetjes van Petra

   • Tasha

    Is het mogelijk om mij de doseringen voor een groene leem kuur te geven? ik zou niet te weinig maar ook zeker niet te veel willen geven. Met mogelijke gevolgen van dien.
    op het moment Geef ik haar een mix van Pre-active en Greenpower van Equifyt. iemand heeft me ook oerbalance van VITALstyle aangeraden. ik ben niet zo heel tijd in de voedingswereld, ben me op het moment hierin aan het verdiepen, maar er is zoo veel dat ik de bomen door het bos niet meer zie.

    • Paarden Natuurlijk

     De dosering staat ook in het blog;

     Bij inwendig gebruik meng je eerst 1 eetlepel honing met een klein beetje water in een bakje, dan doe je daar 1 eetlepel groene leem bij en mengt dat tot ongeveer de dikte van halfvolle yoghurt. (Als het te dun is doe je er iets leem bij en als het te dik is doe je er wat water bij) Daar meng je dan nog 1 druppel jeneverbesolie (etherische olie) bij, dit ondersteunt de blaas en nieren. Mocht je paard een bacteriële of virusinfectie hebben dan voeg je er nog een paar druppels tea tree olie bij. Een druppel geranium ondersteunt de leverwerking. Gaat het vooral om het verbeteren van de weerstand dan kies je niet voor de tea tree maar kun je er een paar druppels citroen olie bij doen. Bij een kuur doe je dat 2 keer per dag (over het voer) voor 2 weken lang.

     Je kan ook 1 keer per dag de dubbele hoeveelheden van hierboven gebruiken wanneer je niet in staat bent om 2 keer per dag je paard te voeren. Ik geef zelf de groene leem over de muesli van mijn paard of ik maak de groene leem aan in de losse voerbak zodat de paarden de bak leeg kunnen likken.

     groetjes van Petra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.