Aromatherapie paard; eucalyptus

Bij eucalyptus denken de meeste mensen direct aan de eucalyptusboom met knuffelbare koalabeertjes die gezellig op de takken en bladeren van de boom kauwen.

De eucalyptusboom en de koala zijn het symbool voor Australië en dat vertelt ons meteen dat de boom vooral op droge en dorre gronden groeit, in de felle zon. De boom gebruikt zijn essentiële olie om de bladeren te koelen en te beschermen tegen de stalen van de zon. De verkoelende werking van de eucalyptusolie kunnen wij mensen ook gebruiken bij bijvoorbeeld koorts. Je doet dit door 1 ml eucalyptusolie te mengen met een halve liter water. Laat dan een handdoek met het eucalyptuswater doordrenken en leg de handdoek (wel iets uitwringen) dan op de plek die gekoeld moet worden, bijvoorbeeld op de benen.

Eucalyptusolie is prettig in het gebruik bij problemen aan de luchtwegen. Eucalyptus is fijn om te inhaleren bij verstoppingen van de sinussen en luchtwegen, het zorgt dat je direct meer lucht krijgt. Eucalyptus helpt slijm op te lossen en heeft een anti-septische werking. Daarnaast stimuleert eucalyptus de aanmaak van rode bloedlichaampjes, welke zuurstof binden in de longen. Ook kan eucalyptus-olie helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Wanneer ik zelf verkouden ben, gebruik ik graag VapoRub van Vicks. Dat is een zalf om in te ademen of om je borst/rug in te wrijven waardoor je meer adem krijgt en verkoudheidsklachten verminderen. Dat zelfde effect kunnen we bij onze paarden krijgen door 50 ml jojobae-olie te mengen met 1 ml (20 druppels) eucalyptusolie en daar de borst en halsaanzet van ons paard mee masseren.

Wanneer een paard last heeft van neus uitvloeiing kun je een druppel eucalyptusolie in je handen wrijven en dat het paard laten inhaleren. En als je dan toch bezig bent, wrijf dan meteen een druppel over zijn borst, ook dat geeft verlichting.

2 thoughts on “Aromatherapie paard; eucalyptus

    1. Bedankt voor je reactie, ik zie tot mijn eigen verbazing dat er nog geen blog over pepermunt is, daar zal ik van de week eens aan gaan werken 😉

      Pepermunt gebruik ik bij hoesten in een hooispray om de hoestprikkel iets te kalmeren en te koelen zodat de luchtwegen een beetje tot rust komen. Net zoals dat wij mensen een pepermuntje nemen bij kriebelhoest. Pepermunt heeft wordt ook ingezet omdat het een verzachtende werking heeft op de maagwand. Dat is ook de reden dat er in een restaurant een pepermuntje bij de rekening zit ;-).

      Eucalyptus gebruik ik zelf in een hooispray bij hoest om te helpen vastzittend slijm lost te maken. Het zorgt ook dat je meer lucht krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *