Heeft mijn paard het koud?

Na 22 juni (de langste dag van het jaar) worden de dagen langzaam weer korter en kouder. Wij mensen maken ons weer klaar voor de herfst en de winter en trekken warmere kleding aan en zijn meer binnenshuis te vinden.

Zodra de dagen korter worden past een paard beetje bij beetje zijn vacht aan aan de veranderende weersomstandigheden. De vacht van een paard is heel erg afhankelijk van het ras, de omgeving maar ook van de conditie van het paard op dat moment.

Het paardenlichaam is erop ingesteld om lichaamswarmte, geproduceerd door de spijsvertering vast te houden. Paarden die minder vetreserves hebben, zullen eerder een wintervacht aanmaken.

Het aanmaken van een goede wintervacht kost veel energie, voor het aanpassen van de vacht aan de weersomstandigheden heeft een paard een goede gezondheid en energie nodig. In het voorjaar en zomer bouwt het paard energiereserves op die hij in de herfst en winter verbruikt om op temperatuur te blijven. Het is dus belangrijk dat je je paard het hele jaar door met de juiste voedings- en bouwstoffen ondersteunt.

Veel van de energie die het paard gebruikt voor het aanmaken van een wintervacht en zichzelf warm houden komt uit ruwvoer. Zorg er dan ook voor dat het paard voldoende hooi tot zich kan nemen.

Een gezond paard met een goede wintervacht heeft een natuurlijk bescherming tegen de winterse kou. De wintervacht isoleert goed, een wintervacht bestaat uit korte en lange haren. De korte haren zorgen voor een luchtlaag rond het lichaam en de langere haren dekken deze laag af. Als je de wintervacht van dichtbij bekijkt zie je ook dat de haren uit elkaar staan terwijl de zomervacht plat op de hui ligt. Zolang het niet te hard waait, kan een paard temperaturen tot -10 graden goed weerstaan.

Tegen ijzig koude wind en/of natte sneeuw en hagelbuien is de natuurlijke isolatielaag (bestaande uit warme lucht tussen de haren en een beschermende vetlaag) echter niet bestand. Zorg er daarom voor dat je paard in de winter beschut en uit de wind kan staan.

Mocht het paard het toch koud krijgen of gaan rillen, dan is een goede deken echt noodzakelijk. Ik heb zelf mijn paard in het najaar en de winter onder een deken staan omdat een deken ervoor zorgt dat de haren korter blijven en de wintervacht minder dik word. Het voordeel is, dat wanneer ik mijn paard in de winter rijd, het paard bij zweten sneller opdroogd en sneller terug onder de warme deken gezet kan worden.

Als je in de winter kiest voor een deken, besef dan dat je de haren van de wintervacht plat legt waardoor de wintervacht op dat moment niet goed zijn werk kan doen en de warmt van de deken moet komen.

Houd het gewicht van je paard in de winter goed in de gaten, vooral bij oudere paarden. Door de dikke wintervacht kan een paard ongemerkt terugvallen in gewicht, met alle gevolgen voor zijn conditie en weerstand. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *