HSP hoog sensitief en paarden

In mijn werk kom ik veel mensen tegen die hoog sensitief zijn, hoog sensitieve personen en paarden zijn een fijne combinatie om mee te werken. Voor veel mensen die hoog sensitief (HSP) of hooggevoelig zijn is het werken met paarden om verschillende redenen een verademing.

Paarden oordelen niet
Veel mensen die hoog sensitief of hooggevoelig zijn, zijn gevoelig voor het oordeel of de mening van een ander. Paarden oordelen niet, ze kijken niet naar status, uiterlijk of prestaties, dat geeft een heel veilig en vertrouwd gevoel waardoor je bij paarden gewoon jezelf kan en mag zijn. Paarden prikken er direct doorheen wanneer je niet oprecht jezelf bent.

Stop denken ga voelen
Om in contact te komen met een paard, een verbinding van hart tot hart te maken, is het belangrijk dat je echt aanwezig bent in het moment, in het hier en nu. Dat is een mooie les die paarden ons kunnen leren: pas waneer je uit je hoofd gaat, stopt met denken en in je hart komt, weer gaat voelen, kom je meer in contact met jezelf en daarmee met de ander, mens of dier.

communiceren met dieren

Communicatie van hart tot hart
Hoog sensitieve mensen zijn net als paarden veel gevoeliger voor non-verbale communicatie, lichaamstaal en de energie die mensen en dieren (onbewust) uitstralen. Hierdoor is het voor gevoelige mensen gemakkelijker om te communiceren met het dier. Tijdens de cursus communiceren met dieren leer ik mensen ituitief, van hart tot hart te communiceren met verschillende dieren. Hierdoor ga je nog meer op je gevoel vertrouwen en leer je om alles wat je voelt bij mensen en dieren omzetten in woorden waardoor je leert onderscheiden wat wel of niet bij jou hoort en waar je dus wel of niet verantwoordelijk voor bent.

Grenzen aangeven
Een ander ding waar hoog sensitieve mensen vaak moeite mee hebben is het aangeven van grenzen. Tijdens het werken met paarden leer je hoe je op zachte wijze een consequente leider kunt zijn. Zoals hierboven beschreven reageren paarden op je non verbale communicatie, je gedrag en je intenties, de energie die je met je gedachten uitstraalt. Het aangeven van je grenzen is belangrijk omdat hoog sensitieve personen momenten van rust nodig hebben om niet overprikkeld te raken. Het is voor ieder mens belangrijk om soms nee tegen de ander en ja tegen jezelf te zeggen.

Bij paarden mag je dus niet alleen jezelf zijn, je moet eigenlijk wel, willen jullie elkaar begrijpen en of van hart tot hart communiceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *