Aromatherapie paard; knoflook

Vroeger werd knoflook gebruikt omdat het zwarte magie, vampiers en wormen zou verdrijven. Hoe het tegenwoordig zit met het bestrijden van zwarte magie en vampiers weet ik niet, maar de essentiële olie van knoflook wordt nog steeds gebruikt als natuurlijke wormenkuur bij paarden. Paarden krijgen dan 2 weken lang, 4 druppels knoflookolie gemengd in een eetlepel honing en wat water over het voer.

Knoflookolie heeft een bloedzuiverende, ontsmettende en regulerende werking. Het stimuleert de haar en nagelgroei, maakt botten sterker en verbetert de algehele conditie. Je kunt knoflookolie geven in kuurverband om de conditie en weerstand van het paard te verbeteren, maar je gebruikt knoflookolie nooit langere periodes achter elkaar.

Je kunt knoflookolie gebruiken om parasieten te bestrijden, je geeft dan aan het begin van het seizoen 1 keer per week 1 druppel knoflookolie gemengd met een eetlepel honing en wat water over het voer. In het hoogseizoen wanneer er veel beestjes zijn geef je dagelijks 1 druppel knoflookolie gemengd met honing en water over het voer. Toch wordt er vanwege de geur niet vaak gekozen voor knoflookolie, er zijn andere middelen die net zo goed werken en minder stinken.

Wees matig met knoflook en knoflookolie. Knoflook en alle andere ui-achtigen bevatten N-propyl disulfide. Een stofje wat de mens wel maar paard niet kan verwerken. Het gaat dan vooral om niet bewerkte rauwe knoflook. Meer dan 0,2 gram knoflook per kilo lichaamsgewicht kan rode bloedcellen kapot maken en kan zorgen voor bloedarmoede bij paarden. Wanneer je bedenkt dat 1 teentje knoflook 2 gram weegt, mag een paard van 600 kilo 12 teentjes knoflook per dag, dat is dus heel veel! Wanneer je knoflook bewerkt, dus kookt, bakt of pekelt (zoals in knoflookolie/aromatherapie en supplementen) verminderd de giftige werking en kan je iets meer gebruiken.

Er wordt nog onderzoek gedaan of het bij paarden alleen geldt voor verse knoflook maar op dit moment geldt een gewaarschuwd mens voor 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *