Bomen, planten en kruiden

Paarden en aromatherapie; kamille

Kamille is een plantje wat eigenlijk voor iedere paardeneigenaar onmisbaar is in de tuin of weide. Het is een veelzijdig kruid waar je vele kanten mee op kunt.

Je kunt de kamille vers, gedroogd, als kamillewater (koude thee) of als etherische olie gebruiken bij je paard. Omdat we niet het hele jaar de beschikking hebben over verse kamille, droog ik zelf in de zomermaanden kamille en heb ik altijd kamille olie in huis. Het voordeel van kamilleolie is dat het de essentie van de plant bevat waardoor iedere druppel kamille olie een heel sterke werking heeft.

In de aromatherapie maken we zowel gebruik van gewone kamille als van de Roomse kamille. Het het bloempje van de Roomse kamille is net iets anders en kleiner dan dat van de gewone kamille. Roomse kamille ruikt een beetje naar appel.

Kamille

Kamille staat bekend om haar kalmerende en neutraliserende werking. De geur van kamille wordt door veel paarden als prettig ervaren. Nerveuze, gespannen paarden kunnen veel baat hebben bij kamille. Kamille werkt ontspannend en kalmerend op het zenuwstelsel van paarden waardoor stress en angst verminderen zonder het prestatievermogen te beïnvloeden. Ideaal dus voor wedstrijdpaarden.

Kamille is een fijne olie om mee te werken bij huidaandoeningen, jeuk en allergieën. Zo kun je een paard met zomereczeem of jeuk masseren met een mengsel van 50 ml jojobaolie en 10 druppels kamille olie. Eventueel kun je daar nog een paar druppels pepermunt aan toevoegen.

Voor paarden met stijve gewrichten, kan de kamille massage olie ondersteunend werken bij het soepel houden van gewrichten en verminderen van gewrichtspijn.

Naast de kalmerende werking heeft kamille een sterk krampstillende, jeukstillende, pijnverdovende en ontstekingsremmende werking waardoor kamille olie ook soms wordt gebruikt op een verbrande huid, traag genezende wonden en bij jeuk.

Bij paarden met koliek wordt ook wel eens een compressdoek met kamille olie op de buik gelegd in verband met de krampstillende werking, dat klinkt leuk maar in de praktijk is dat helaas vaak niet haalbaar, bij koliek zijn dier en eigenaar vaak in paniek (in mijn geval tenminste) en geeft een product als colosan sneller een beter resultaat.

Overal waar spanning, geïrriteerdheid en stress heerst, ontspant kamille. Spanningen die uitlopen op pijn en verkramping worden door kamille gekalmeerd.

De jojaba olie met kamille olie is een fijne olie om in de stalkast te hebben staan omdat het zo breed inzetbaar is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.