Mijn paarden

Aan deze pagina wordt nog gewerkt…..

Een paard praat niet maar zegt heel veel

Fredje / El Frederico van ‘t Stal Poseidon (Don Frederico x Flemmingh) geb: 2009
Na het overlijden van Zwarte zijn we na een paar weken voorzichtig gaan kijken naar een nieuw paard. Vrij snel zag mijn man de advertentie voor Fredje staan met de opmerking dat het paard gek is op shetlanders. En die opmerking gaf ons de doorslag om 2,5 uur naar West-Vlaanderen te rijden. Het proefrijden was geen succes maar er was wel duidelijk een klik. Na lang twijfelen hebben we Fred gekocht en toen begon de ellende….. Fred had heel veel stress van de verhuizing, raakte van alles in paniek, we mochten niet bij hem in de buurt komen, opzadelen en poetsen ging niet, hij had singelnijd, draaide bij alles zijn kont naar ons toe of tilde zijn achterbeen dreigend op en rijden of longeren was helemaal een drama. Tja, dan heb je een nieuw paard die jou duidelijk niet leuk vind, veel stress heeft en waar je niets mee kan, wat doe je dan……. Dan geef je het paard een half jaar vrij en ga je door middel van grondwerk (van o.a. Tristan Tucker) een band opbouwen en communiceren met je paard. Na een half jaar vakantie hebben we het rijden weer voorzichtig opgepakt en zijn we Fredje met succes opnieuw stapje voor stapje gaan inrijden. We zijn nu 2 jaar verder, alle stress is weg en Fred is een superpaard; betrouwbaar onder het zadel en een enthousiaste vriendelijke clown in de omgang. Maar vooral is Fredje dikke vrienden met shetlander Harrie, die 2 samen zijn 8 benen op 1 buik en vermaken zich de hele dag met eten, spelen en slapen.

Sprookje over een pony

Harrie / Speedy, Shetlander geboren 6 juni 2007
Marnix stond al 1,5 jaar alleen bij ons aan huis, toen ik een actie zag van Anky van Grunsven en de dierenbescherming waarin ze uitleg gaven dat een paard een kuddedier is en dus het best niet alleen gehouden word. En gelijk hebben ze, ieder paard heeft recht op vrienden. Daarom zijn we voor Marnix op zoek gegaan naar een vriend, dat werd uiteindelijk Harrie. Gekke lieve Harrie heb ik in 2009, iets voor zijn 2e verjaardag gekocht bij een handelsstal. Daar hadden ze Harrie gekregen als inruilpaard en wilden ze erg graag van hem af vanwege zijn ontstnappings- en uitbreekkunsten. Hoewel Marnix al 21 jaar oud was en Harrie nog een kleuter waren ze direct dikke vrienden. Na het overlijden van Marnix kwam Zwarte, Harrie en Zwarte konden ook goed met elkaar overweg maar Zwarte was heel duidelijk de baas en Zwarte hield helaas niet zo van spelen. Na het overlijden van Zwarte kwam de 9 jarige Fred bij inmiddels 11 jarig Harrie. Harrie en Fred zijn samen 8 hoeven op 1 buik. Ze zijn allebei uit het zelfde hout gesneden en zijn gek op samen spelen met de pylonnen. Ze zijn samen de hele dag in beweging en wij mensen zijn eigenlijk overbodig, zonder ons vermaken ze zich prima. Harrie is zadelmak en beleerd voor de kar maar in verband met te weinig tijd, is hij vooral vriend van Fred (die wel bereden wordt). En Harrie is nog altijd een koning in ontsnappen, hij weet precies hoe je deuren opent en stroomdraden losmaakt. En als een echte shetlander volgt hij zijn neus en gaat hij bij een ontsnapping direct naar het eten.

Zwarte / Tukker / Turbo (Metall x ) geboren: 21 april 2000 overleden: 1 januari 2018

Het heeft lang geduurd voor mijn tranen opgedroogd waren en ik een stukje over Zwarte kon schrijven. Zwarte kwam al vrij snel na het overlijden van Marnix op mijn pad (een leven zonder paarden is voor mij geen leven 🙂 ). Zwarte was een ontzettend lief en betrouwbaar paard wat nooit een stap verkeerd heeft gezet, hij was echt mijn rots in de branding waar ik altijd op kon bouwen en vertrouwen en waar ik veel van geleerd heb. Zwarte had een heel braaf en introvert karakter en ik heb best wat moeite moeten doen om hem uit zijn bubble te trekken om hem te leren dat hij bij ons initiatief mocht nemen en soms ook best stout mocht zijn. Dat leverde soms gekke situaties op; waar we op shetlander Harrie mopperden wanneer hij weer eens ontsnapte of stout was, kreeg Zwarte juist applaus en was ik heel trots op hem wanneer hij ontsnapte of stout was. Zijn overlijden kwam nogal onverwachts op 17 jarige leeftijd, op nieuwjaarsdag 2018 en heeft een tijdlang een groot gat in mijn hart geslagen.

Marnix en Harrie

Marnix, Groninger ruin, geboren 1988, overleden mei 2012
Marnix was mijn eerste paard en een prachtige Groninger met een witte bles van 1.69 m. Ik heb Marnix in 1999 op 12 jarige leeftijd gekocht in een tijd dat paarden nog geen paspoort of chip hadden, hierdoor is zijn precieze leeftijd een gok. Marnix is als 4 jarige gekocht op de paardenmarkt van Zuidlaren door een boer uit de Beemster voor zijn dochter. Hij is toen in de Beemster door eventingruiter John Maarse verder zadelmak gemaakt. De dochter kreeg al snel meer interesse in jongens dan in paarden waardoor Marnix met een geit als gezelschap in de appelboomgaard belandde. Toen de boer in 1999 besloot om te emigreren naar Zuid-Afrika heeft pensionstalhouder Jan Worp uit de Beemster hem overgekocht en uiteindelijk aan mij verkocht. In 2007 kwam voor mij een droom uit en verhuisde we met Marnix naar een huis met stallen. Daar kwam na een tijdje Harrie bij als vriend voor Marnix. Harrie en Marnix waren vanaf het begin dikke vrienden. Ik heb met Marnix altijd recreatief gereden.