Paarden en kruiden; kleefkruid

Kleefkruid voor paarden

Kleefkruid is een van de meest gebruikte kruiden voor paarden. Het is een plantje wat bijna iedereen wel kent. Het kleeft op kleding en is daarmee een leuk kruid voor plaagspelletjes en kinderen kunnen er natuurlijk tekeningen mee maken op kleding :-). Maar kleef kruid heeft ook een geneeskrachtige werking voor paarden.

Geneeskrachtige werking Kleefkruid

Vanwege de opschonende werking wordt kleefkruid ook wel ‘lymfekruid’ genoemd. Kleefkruid is een fijn kruid om het lymfesysteem te ondersteunen en te versterken. Het zit vol vitamines en mineralen die de afvoer van afvalstoffen en vocht stimuleren. Door de vochtafdrijvende eigenschappen wordt kleefkruid vaak gegeven aan paarden met gallen, vocht in de benen en stalbenen. Daarnaast heeft het een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking en draagt het bij aan soepele gewrichten.

Kleefkruid is rijk aan silica en helpt om de gezondheid van de huid en de vacht te verbeteren, daarom wordt het vaak gegeven aan paarden met huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld zomereczeem.

Silica helpt ook lichaamsvreemde stoffen uit het lichaam op te ruimen, zoals bijvoorbeeld zand uit de darmen bij paarden die te veel zand binnen krijgen bij bijvoorbeeld hun voeding.

Naast silica is het rijk aan calcium, koper, jodium, en natrium

pony en kleefkruid bij paarden
Kleefkruid op pony

Dosering; 40 tot 50 gram gedroogd kleefkruid per dag.

Kruiden geef je in een kuur van 3 tot 6 weken. Merk je na 3 weken geen resultaat dan kun je ermee stoppen, merk je wel resultaat dan kun je ervoor kiezen om ermee door te gaan of om de kruiden zo af en toe als een kuur van een paar weken te geven ter ondersteuning van de gezondheid van je paard.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten en kruiden voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.