Zelf kruiden drogen

Zelf kruiden drogen

De meeste kruiden zijn makkelijk zelf te kweken. Wil je je paard in de winter ook kruiden geven, dan kan je ze in de lente en zomer zelf kweken. Je kan je zelf gekweekte kruiden voor de winter, in september en oktober oogsten en drogen.

In de lente en zomer kun je je paard doorlopend kruiden uit je eigen kruidentuintje geven. Knip de bloemen er af en toe uit, bloeiende kruiden worden vaak minder lekker van smaak. Zelf laat ik vaak een paar bloemen aan de kruiden zitten omdat bijen en andere insecten deze lekker vinden. In de herfst stoppen de meeste kruiden met groeien en is het een goed moment om een voorraad aan te leggen voor de winter. 

kruiden voor paarden hoe lang kruiden gebruiken

Je maakt de kruiden schoon door ze onder de kraan af te spoelen en vervolgens even goed uit te zwiepen, zodat het meeste water er af is. Knip de lelijke stukken of dikke takken die je straks toch niet gebruikt er tussen uit, dat scheelt bij het drogen. 

zelf kruiden drogen

Kruiden drogen aan de lucht
De makkelijkste manier om kruiden te drogen, is aan de lucht. Je maakt kleine bosjes met verse kruiden die je bij elkaar bindt met een stukje touw. Maak de bosjes niet te groot, het is belangrijk dat de lucht goed tussen de kruiden door kan circuleren. Hang de bosjes kruiden ergens in je huis  waar het droog is en waar de lucht een beetje stroomt. Hang de kruiden niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. 

En hang ze ook niet op een plek waar het vochtig is of waar er onvoldoende lucht stroomt, dan kunnen de kruiden bederven. Check vervolgens regelmatig of de kruiden droog zijn. Zodra ze crispy zijn, zijn ze klaar om te bewaren.

Kruiden drogen in de magnetron

Verwijder de takjes van de kruiden en leg de losse blaadjes op keukenpapier of op een bord in de magnetron. Zet de magnetron aan op de hoogste stand. Het vocht in de kruiden zal door de warmte gaan koken en verdampen. Afhankelijk van het kruid, de vochtigheid en dikte duurt dit ongeveer vier à vijf minuten. Even goed in de gaten houden, de kruiden moeten goed droog zijn maar ook niet oververhit waardoor de smaak verdwijnt.

Kruiden drogen in de oven

Kruiden drogen in een gewone oven werkt hetzelfde als in een speciale droogoven. Je zet de oven op de laagste stand, bij veel ovens is dat ongeveer 80 of 100 graden. In de oven duurt het drogen van de kruiden langer dan in de magnetron, reken op ongeveer 2 a 2,5 uur, dit verschilt per kruid. 

Gedroogde kruiden bewaren

Als je kruiden gedroogd zijn, bewaar je ze in luchtdichte potjes of bakjes. Probeer de kruiden niet direct te verkruimelen, wacht daar zo veel mogelijk mee tot je ze gebruikt. Zo blijft de smaak en geur langer bewaard. Je kan de kruiden overal in bewaren, mits het maar luchtdicht is. Bewaar de kruiden op een donkere plek. Een keukenkastje of stalkast is prima, maar bewaar ze niet in het licht. Door licht kan de smaak sneller verloren gaan. De meeste gedroogde kruiden zijn een half jaar tot een jaar houdbaar. 

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.