Kruiden voor paarden; Sint-Jacobskruid Jacobskruiskruid

Sint-Jacobskruid bij paarden

Sint-Jacobskruid bij paardenSint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid / JKK is een van de meest giftige en gevaarlijke planten voor paarden. Het is een tweejarige of overblijvende plant met een krans van gele straal- en buisbloempjes. De plant bloeit van juli tot oktober. Het is een algemeen voorkomende plant die het goed doet op open plekken en verstoorde grond, droge grasgronden, zonnige hellingen, langs wegen, bosranden en duinen. Je ziet de plant veel in de berm langs de wegen.

Alle delen van de plant, zowel vers als gedroogd zijn giftig. Vooral de jonge delen van de planten zijn uitermate giftig. Zelfs de honing van de bloemen van Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid kan vergiftiging veroorzaken.

De pyrrolizidine alkaloïden, een van de giftige bestanddelen, veroorzaken zonnebrand en beschadigen de lever van paarden. Door de leverbeschadiging is volledig herstel van het vergiftigde paard onmogelijk.

De sesquiterpene laptonen, een ander giftig bestanddeel van Jacobskruid / Jacobskruiskruid, veroorzaken een allergische reactie na huidcontact.

Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid is levensbedreigend, vooral wanneer het opgenomen wordt in hooi, want zelfs gedroogd verliest Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid zijn giftige werking niet. Paarden laten Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid in de weide gelukkig bijna altijd links liggen. Het is dan ook vooral de opname via het hooi dat fataal kan zijn. Tijdens het drogen verdwijnt de giftige geur wel uit het de plant, maar het gif zelf niet.

In Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid zitten een miljoen zaden en verspreid zich dus zeer snel. Je moet de plant consequent uit de weide verwijderen en het duurt dus even voor je er helemaal vanaf bent.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.