Kruiden voor paarden; Sint-Janskruid

Sint-Janskruid voor paarden

In de wereld van kruidengeneeskunde voor dieren worden termen soms per ongeluk door elkaar gebruikt, waardoor er verwarring kan ontstaan.

Een van de meest voorkomende misverstanden is het verschil tussen Sint-Janskruid en Sint-Jakobskruid / Jacobskruiskruid. Hoewel deze namen vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar twee op het oog heel verschillende planten met verschillende eigenschappen en effecten, vooral wanneer ze worden geconsumeerd door dieren.

Sint-Jakobskruid

Sint-Jacobskruid bij paardenSint-Jakobskruid / Jacobskruiskruid JKK is een plant met gele bloemen en is zeer giftig voor paarden en andere dieren. Het bevat toxines die ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken en fataal kunnen zijn. Moet ten koste van alles worden vermeden en paardeneigenaren moeten er dus voor zorgen dat hun weilanden vrij zijn van deze giftige plant. Zie ook het blog over Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid JKK

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid voor paardenSint-Janskruid is een algemeen voorkomende plant op droge, grazige plaatsen, zoals langs de kant van de weg. Het is net als Sint-Jacobskruid / Jacobskruiskruid JKK een kruid om voorzicht mee te zijn, het zijn vooral de bloemen en de stengelbladeren die giftig zijn. Na inname ontstaat er overgevoeligheid voor zonlicht. Vergiftiging treedt op na het eten van hooi met een hoog gehalte aan Sint Janskruid. Als dit gebeurt kun je je paard het beste in een donkere ruimte stallen tot de giftige stof is verdwenen.

Maar Sint-Janskruid is ook een kruid met geneeskrachtige eigenschappen waar mooie verhalen aan hangen. Ik houd van kruiden met mooie verhalen, dus daarom een blog met mooie verhalen over het Sint-Janskruid zodat als je de volgende keer het plantje herkent, je aan de mooie verhalen moet denken in plaats van aan het Sint-Jakobskruid / Jacobskruiskruid JKK.

Sint-Janskruid is het kind van de zon, Het bereikt zijn grootste kracht rond 21-24 juni.

 

Sint-Janskruid olieWanneer je de groen blaadjes tegen het zonlicht houd, zie je dat er kleine gaatjes in het bloemblad zitten. En als het gele bloempje tussen je handen wrijft, dan krijg je een rode kleurstof op je huid .

Het verhaal gaat dat ten tijde dat planten een naam kregen er een discussie is geweest tussen Sint-Jan en de duivel. Planten die is het wild groeiden waren gewassen van de duivel en planten die gekweekt werden, waren gewassen van God. Sint-Janskruid is een kruid dat groeit in het wild. Uiteindelijk hebben Sint-Jan en de duivel met elkaar gevochten. De gaatjes die je in de groene blaadjes ziet, zijn de klauwafdrukken van de duivel en de rode kleur, die je bij het in je handen wrijven van de bloemen op je handen krijgt, is het bloed van de duivel.

Een ander verhaal vertelt dat Sint-Janskruid groeide onder het kruis van Christus en de rode kleurstof in de bloemen zou het bloed van Cristus zijn dat op de bloemen is gedruppeld.

Volgens de legende wordt Sint-Janskruid geplukt rond 21-23 juni, het feest van Sint-Jan. Alleen vrouwen mogen het kruid plukken. Het zou het krachtigst zijn als naakt met de linkerhand geplukt wordt met de rechterhand op de rug. (hoe verzinnen ze het 🙂 ) Het feest van Sint-Jan was echt een vrouwending, de mannen werden rond het feest van Sint-Jan namelijk “op jacht gestuurd”.

Sint-Janskruid staat in de natuurgeneeskunde bekend om dat het neerslachtigheid en wisselende stemmingen zou tegengaan.

Sint-Janskruid olie

 

Je kan met de bloemetjes van Sint-Janskruid een ontstekingswerende-olie maken. Je plukt dan de gesloten bloemetjes en stopt ze in een glazen pot. Vul de pot tot de rand met een goede olijfolie en zet de pot een periode in de zon. Elke dag even roeren en na een tijdje wordt de olie mooi rood van kleur. Dan zeef je de bloemen uit de olie en bewaar je de olie in een donkere fles. Het is een fijne olie bij huidirritaties zoals zonnebrand, maar je kan de olie niet in de volle zon gebruiken, omdat de olie de huid dan juist weer irriteren, de olie is fototoxisch. Je kan de olie ook gebruiken voor als massage-olie bij spier- en gewrichtspijnen of zenuwpijnen.

Tot zover mijn pleidooi voor dit bijzondere kruid.

Dit blog is geschreven door Petra Zilverberg. Zij schrijft blogs, cursussen en boeken over Communiceren met dieren, Chakra’s bij dieren, Astrologie bij dieren, Bomen, planten, kruiden, mineralen en aromatherapie voor paarden en Paarden karakters lezen. Ze heeft 30 jaar ervaring met het geven van readings op zowel mensen als dieren en het begeleiden van mensen op hun spirituele pad.

e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier de boeken en cursussen van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.