Angst bij paardrijden? EMDR therapie helpt!

Angst bij paardrijden

Bijna iedereen kent het wel in min of meerdere mate; angst bij paardrijden. Een beetje angst is heel gezond, het behoed je om ondoordacht gevaarlijke dingen te gaan doen. Daarnaast is het logisch dat je het spannend vindt om over die hoge hindernis te gaan of een beetje bang bent om van je paard te vallen wanneer hij onverwachts schrikt. Dat is heel normaal, maar wat als de angst bij paardrijden verlammend werkt en je je plezier in het rijden langzaam verliest?

Wat gebeurt er bij angst?

Stel je valt van je paard, dan voel je de pijn van je val maar er gaan ook een heleboel emoties door je heen waardoor er een alarmsignaal afgaat in je Amygdala, een bepaald deel van je hersenen. Dat alarmsignaal in je Amygdala zorgt ervoor dat je overlevingsmechanisme op scherp komt te staan en dat je gaat vechten, vluchten of bevriezen. Vanaf daar gaat er een signaal naar je Hypothalamus, een ander deel van je hersenen waar je kortetermijngeheugen zit. In het korte termijngeheugen wordt de ernst van de situatie bekeken en bij voldoende rust en zelfvertrouwen over de situatie gaat er een signaal naar je Neocortex, een deel van je hersenen waar je lange termijngeheugen zit, waardoor je het afsluit als een gebeurtenis die geweest is en waar niet al te veel emoties aan vast zitten. Je herinnert je de val als iets uit het verleden maar niet als iets traumatisch. Je weet nog wel dat het vervelend was, maar je weet heel goed dat dat toen was en niet nu. De gebeurtenis rond de val is verwerkt en de alarmbellen staan weer uit.

Maar op het moment dat je niet voldoende rust en zelfvertrouwen hebt over een bepaalde situatie zoals de val van je paard, kan het zijn dat de gebeurtenis in je korte termijngeheugen blijft hangen en dat de alarmbellen dus aan blijven staan. De gebeurtenis is dan duidelijk nog niet verwerkt. Wanneer je dan weer op je paard stapt, ervaar je de emoties van de val weer alsof het nu is en gaat je lichaam automatisch over op vechten, vluchten of bevriezen. Dus zolang je de gebeurtenis niet goed verwerkt hebt, blijft het in je korte termijngeheugen zitten, staan de alarmbellen aan en blijf je angst voelen tijdens het rijden.

paard Fred

Stress

En dit laatste is precies wat er bij mij persoonlijk gebeurde. Ik zat zelf in een zeer stressvolle periode toen mijn paard Zwarte overleed. Ik voelde me naast zeer gestrest en verdrietig ook machteloos omdat het overlijden van Zwarte zo onverwachts kwam dat ik niets meer voor hem kon betekenen. Gelukkig kwam Fred al vrij snel op mijn pad, maar helaas had Fred veel stress van de verhuizing en de combinatie van Fred zijn stress en mijn stress en verdriet maakte het samen als een grote explosie van emoties waardoor Fred geen vertrouwen had in mij en ik geen vertrouwen had in Fred.

paard Fred

Ik heb Fred nu 1,5 jaar en dankzij Tristan Tucker, zijn Fred en ik op de grond nu dikke vrienden. Maar wanneer ik in het zadel ga zitten, krijg ik stress, kan ik niet meer normaal nadenken en wil ik er na 2 rondjes stappen liever weer snel vanaf. Het gekke is dat ik weet dat Fred doodbraaf is en geen stap verkeerd zet, maar toch gebeurt er iets in mij waardoor ik helemaal blokkeer en op dit moment niet lekker ontspannen kan paardrijden.

Het bovenstaande was voor mij de reden om contact op te nemen met Linda. Linda combineert paardencoaching met EMDR. En begeleidt mensen met angst bij paardrijden. En het fijne is, dat zij bij mij in de buurt woont en de EMDR kon geven in samenwerking met mijn eigen paarden, Fred en Harrie.

EMDR therapie

EMDR kan op diverse manieren worden uitgevoerd; met een lichtje wat je met de ogen volgt maar ook met tikjes (geluidjes via een koptelefoon) of klopjes op je handen of rug. Door het heen en weer bewegen  met je ogen  of het volgen van de geluidjes of klopjes op je lichaam kunnen je hersenen gebeurtenissen / emoties gaan verwerken. Hierdoor kunnen gebeurtenissen / emoties verwerkt worden en naar het langetermijngeheugen verplaatst worden waardoor de alarmbellen weer uit kunnen en je angst minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt.

Tijdens de EMDR behandeling zat ik op een krukje tussen mijn paarden, ik had een koptelefoon op met tikjes in mijn oor en mijn ogen gesloten. Linda vroeg me om in gedachten naar het overlijden van Zwarte te gaan, het moment dat ik Zwarte in stal vond. Terwijl ik de tikjes in mijn oren en op mijn lichaam bleef volgen, voelde ik weer de pijn en machteloosheid van toen. Af en toe stelde Linda vragen als: Waar voel je het in je lichaam? Heeft het een kleur? Krijg je er een bepaald beeld bij? Hoe voelt het nu, verandert er iets? Het was emotioneel best heftig, ik heb behoorlijk wat tranen gelaten. Maar er kwam ook ruimte, het voelde alsof het verdriet een plekje kreeg en ik Fred en mezelf weer kon zien zoals we nu zijn. En zo kon ik ook mijn angst bij paardrijden een plekje geven. We zijn niet meer die stresskippen van 1 jaar geleden, Fred en ik zijn dikke vrienden, we zijn er niet op uit om elkaar pijn te doen.

emdr therapie
angst bij paardrijden

Resultaat EMDR

Tijdens de EMDR behandeling heeft Fred de hele tijd bij me gestaan, hij drukte af en toe met zijn neus tegen mijn wang om mijn tranen te drogen. Het was een zeer intense belevenis en na de behandeling had ik echt het gevoel dat er iets van onze schouders is afgevallen is en Fred en ik dichter tot elkaar gekomen zijn. Het vertrouwen tussen ons is gegroeid en mijn verdriet om Zwarte heeft een plekje gekregen. Ik heb nu weer ruimte om vanuit mijn hart een verbinding met Fred aan te gaan…..

Edit: We zijn inmiddels een paar jaar verder en mijn angst is met dank aan EMDR helemaal verdwenen. Ik ben nu een voorzichtige ruiter ipv een angstige ruiter.

Wil je meer weten over Linda en haar werk als paardencoach en EMDR therapeut en haar hulp bij angst bij paardrijden dan kan je contact met haar opnemen via haar facebookpagina, klik hier