Bomen, planten en kruiden

Paarden en bomen; berk

berken paarden

Paarden weten vaak heel goed wat goed voor hun is. Ondanks dat het van mij eigenlijk niet mag, snoepen mijn paarden regelmatig van de bomen en planten in mijn tuin dus ook van de berk. Door het “natuurlijk snoeien” van de bomen ziet mijn tuin er niet zo mooi strak en netjes uit als ik zou willen. Maar daarentegen zijn mijn paarden op dit moment wel gelukkig, rond en gezond.

Een van de bomen die het regelmatig moet ontgelden is de berk. De gracieuze zilveren verschijning van de berk verklaard waarom deze ook wel heilig boom wordt genoemd. De berk is de boom van de harmonie, als je naar de blaadjes kijkt zie je een mooie harmonieuze driehoek die staat voor evenwicht tussen lichaam, geest en ziel.

De berk heeft een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking, Het zorgt er voor dat afvalstoffen in het lichaam, beter worden afgevoerd via het bloed, de lymfe en urine.

Door de bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking is de berk goed in te zetten bij;
– pijn
– ontstekingen
– insuline resistentie
– gewrichtsproblemen
– ontgiften van bloed
– afdrijven van vocht (STALBENEN en oedeem)

berkenblad

Daarnaast geeft Berk een goede ondersteuning van de huid en vacht, bevordert het de spijsvertering, werkt het koortswerend en zoals hierboven al genoemd werkt berk urine afdrijvend.

Dus als je paard eens snoept van de takken van een berk, raak dan niet direct in paniek en besef dat paarden vaak heel goed weten wat goed voor hun is.

Een ezelsbruggetje (wat niet altijd opgaat!) is dat giftige planten voor paarden vaak groen blijven in de winter. Denk aan taxus, buxus, laurier, enz.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.