Bomen, planten en kruiden

Paarden en planten; de hazelaar en hazelnoten

hazelnoten

De hazelaar is de boom van de wijsheid, vroeger maakte ze van het hout van de hazelaar toverstaffen en wichelroedes. Later werd de hazelaar gebruikt in de bekende esculaap voor de geneeskunde.

En als je wil weten of je geliefd de ware is, leg je 2 hazelnoten met jullie namen op hete kolen. Als de noten zij aan zij verbranden dan weet je dat het een langdurige en vurige relatie word. Rolt een van de twee weg, dan is er grote kans dat een van de partners vreemd zal gaan. 🙂

Maar weer terug naar de paarden. Paarden kunnen zonder probleem van de takken van de hazelaar snoepen. Veel paarden vinden de hazelaar een lekkernij waar ze graag van snoepen. Onze Fred staan dan ook vaak met zijn neus in de hazelaar.

Hazelnoten

Met de hazelnoten ben ik wel wat voorzichtiger. Harrie en Fred eten de nootjes graag, ze gaan er echt naar op zoek. Het grootste gedeelte van de hazelnoten haal ik altijd weg omdat een teveel aan hazelnoten giftig zou kunnen zijn.

hazelaar

De hazelaar bevat veel vitamines, ijzer, calcium en calium. De hazelaar heeft een positief effect op de bloedvaten, helpt bij zenuwpijnen en bevordert de wondgenezing.

Je kunt de takken van de hazelaar geven aan paarden met krampen, stalbenen, vochtophoping/oedeem maar dus ook bij slecht helende wonden of ontstoken tandvlees.

Een ezelsbruggetje (wat niet altijd opgaat!) is dat giftige planten voor paarden vaak groen blijven in de winter. Denk aan taxus, buxus, laurier, enz.

2 reacties

    • Paarden Natuurlijk

      In principe zijn alle soorten Berk te eten, dus niet giftig voor paarden Maar een paard geeft zelf heel goed aan of het wel of niet behoefte heeft aan bepaalde planten of kruiden. Wanneer je je paard nieuwe planten of kruiden aanbiedt, probeer je dat het beste de eerste keer met een klein beetje om te zien hoe ze er op reageren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.