Hoefbevangen in de winter

Hoefbevangen

Een keer in de 4 jaar gebeurt het, dan is shetlander Harrie hoefbevangen in de winter. En dat is dan echt mijn schuld…..

shetlander hoefbevangen

Het gebeurt altijd op een mooie winterdag, ‘s nachts heeft het gevroren en overdag schijnt het zonnetje en is het een paar graden boven 0. Dan is het zulk lekker weer dat ik de paarden na een koude periode een plezier wil doen en ze lekker op het gras zet. Dat is dus helaas fout….

Door de kou ‘s nachts en de warmte overdag is het fructaangehalte in het gras te hoog. De fructanen in het gras kunnen een verstoring geven van de fermentatie (bacteriële vertering) in de blinde en dikke darm van het paard, waardoor gifstoffen vrijkomen in de bloedbaan en vervolgens hoefbevangenheid veroorzaken.

Dierenarts

Harrie heeft het dan gelukkig niet heel erg maar hij loopt wel wat stijf. In overleg met de dierenarts krijgt Harrie dan een paar dagen pijnstillers/ontstekingsremmers, brandnetels, manuele lymfedrainage behandelingen en gaan we een paar keer per dag een stukje met hem wandelen om hem wat beweging te geven om zo de doorbloeding in de benen te stimuleren.

Om hoefbevangenheid te voorkomen heeft Harrie en Fred ook, tegenwoordig wanneer het vriest een weideverbod.

paarden in wei kruidengeneeskunde

Hoe herken je hoefbevangenheid?
Paard of pony ontlast de hoeven om en om
Paard of pony loopt in de eerste instantie stijf, wil ook liever niet bewegen
Paard of pony loopt kreupel
Paard of pony loop duwend, maakt korte stapjes
Paard op pony loopt bij korte wendingen moeilijk en pijnlijk
Paard of pony heeft een stuwende polsslag bij de slagader bij de kogel
Paard of pony heeft een gevoelige en warme straalpunt
Paard of pony heeft een warme kroonrand en hoeven
Vaak is bij een bevangen paard op pony de manenkam opgezet en hard

Als je één of meerdere van deze symptomen herkent bij je paard of pony, bel dan direct de dierenarts. Binnen 24-48 uur treedt de chronische fase in en dan wordt de kans op genezing en herstel vele malen kleiner en is in het ergste geval niet meer te behandelen.

Bij paarden die hoefbevangen geweest zijn, zie je vaak dat de voorkant van de hoef hoef geribbeld is.

Aromatherapie paard e-book
e-book kruiden voor paarden

Ontdek hier onze cursussen en boeken van Paarden Natuurlijk.

Paarden Natuurlijk is een onderdeel van All About Beauty.